Evropska agencija za bezbednost aviosaobraćaja (EASA) saopštila je danas da će dozvoliti putnicima da tokom čitavog leta koriste širok spektar elektronskih uređaja, uz jako mala ograničenja.

Samo dve nedelje nakon što je američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) saopštila da će ublažiti slične propise, EASA se oglasila i navela da će korišćenje svih ličnih elektronskih uredjaja, poput tableta, smartfona, uredjaja za čitanje elektronskih knjiga i mp3 plejera, u bliskoj budućnosti biti dozvoljeno tokom svih faza leta, prenosi Frans pres.

Ovi uređaji će, međutim, jedino moći da budu korišćeni kada je na njima aktiviran „flight mode“ ili „airplane mode“, jer ovaj „mode“ gasi signal telefona, tako da putnici i dalje neće biti u stanju da telefoniraju, navedeno je u saopštenju EASA.

Trenutne smernice EASA dozvoljavaju korišćenje elektronskih uredjaja tokom leta, osim prilikom poletanja i sletanja, a EASA bi do kraja novembra trebalo da izda nove smernice, koje će se odnositi na evropske aviokompanije.

Izvor: blic