Na konferenciji  Future Travel Experience Global 2013, koja je održana u Las Vegasu, predstavljene su najnovije tehnologije koje će vrlo uskoro promeniti naše iskustvo putovanja.

Fokus ovog stručnog skupa bio je na razvoju tehnologija i usluga koje su već donele revoluciju u načinu kretanja ljudi po svetu, ali i dalje velikom brzinu idu napred.

Predstavljamo vam neke on najavljenih inovacija u turističkoj i avio industriji:

Dostupnost aerodroma

Jedan od najvećih problema sa kojima se trenutno suočavamo je dostupnost aerodroma. U planu su velike investicije u povezivanje aerodroma sa naseljenim područjima. Vizija za 2025. godinu predviđa apsolutno fokusiranje na potrebe i želje putnika, nasuprot fokusu na birokratske procedure, komplikovane sigurnosne i višefazne provere putne dokumentacije, koje oduzimaju previše vremena i upošljavaju preveiki broj radnika.

Terminal

Putnici će se u gradovima ukrcavati u vozove velikih brzina, čija trasa neće biti zavisna od lokalnog saobraćaja. Punktovi za čekiranje i predaju prtljaga nalaziće se na polaznim stanicama, tako da će guranje sa koferima i borba za mesto u metroima i autobusima postati prošlost.

Vreme provedeno na aerodromu pre poletanja aviona biće minimalizovano, pasoška i carinska kontrola biće gotovo u potpunosti automatizovane i bez zadržavanja, tako da će turisti više vremena moći da provedu u aerodromskim restoranima, fitnes centrima, salonima za zabavu i naravno, šopingu.

Ubrzavanje procedure predaje prtljaga

Uspešne aviokompanije već razvijaju sofisticirane sisteme obeležavanja i praćenja kretanja prtljaga na najfrekventnijim rutama. Globalno gledano, u 2012. godini je zabeleženo prosečno 8.83 komada zagubljenog prtljaga na 1000 putnika. To je pad od 44,5% u odnosu na prosek iz prethodih 6 godina, a nove tehnologije bi taj broj uskoro mogle da svedu na nulu. Bag

Turisti budućnosti će u svakom trenutku moći da, pomoću aplikacija za mobilne telefone, imaju uvid u tačnu lokaciju svojih kofera i paketa. Istoveremeno sa on-line čekiranjem i rezervacijom sedišta, putnici će štampati svoje nalepnice za kofere, te više neće biti potrebno čekanje u redovima za predavanje prtljaga. Punktovi za predaju prtljaga neće biti locirani samo u okviru aerodromske zgrade, već i na drugim mestima, kao što su autobuske i železničke stanice, hoteli, tržni centri i sl.

Ujednačavanje standarda

Jedna od centralnih tema konferencije bilo je ujednačavanje standarda u celom svetu. Nalepnice za prtljag, na primer, trebale bi u celom svetu biti iste, sa mogućnošću skeniranja identičnim skenerima bilo gde u svetu. Druga važna stavka je bezbednost.

Svaka država ima svoje mere bezbednosti. Na aerodromu budućnosti prolazak kroz kontrolne punktove teći će glatko, bez zadržavanja i gužvi. Biometrijski skrining sprovodiće se prilikom prolaska putnika kroz kontrolne tunele na pokretnim trakama. Na taj način umanjiće se gužva i količina stresa kod osoblja i kod putnika. Procedure će biti standardizovane, tako da nam se više neće dešavati da nas na jednom aerodromu skidaju i pretresaju, a na drugom samo prolazimo kroz skener i nastavljamo dalje.

Proces čekiranja na let će u skorijoj budućnosti biti potpuno automatski, dok će ljudska intervencija biti vezana samo za eventualno izdvajanje pojedinaca iz reda radi dodatnog ispitivanja, kao i za posmatranje i analizu ponašanja putnika.

Izazovi, prepreke i troškovi

Naplata taksi i komplikovana državna birokratija samo su neke od prepreka koje aerodromsko osoblje sprečava da se fokusira na potrebe samih putnika. Razvojem tehnologija i automatizacijom procesa možemo očekivati promene i pojednostavljivanje procedure, kao i smanjenje troškova, koje će se, pre svega, odraziti na smanjivanje broja zaposlenih u aerodromskim službama. Velika je verovatnoća da većina putnika neće dolaziti u bilo kakav kontakt sa službenicima, sve do samog ulaska u avion.

Neke aviokompanije su već ponudile putnicima aplikacije pomoću kojih mogu unapred izabrati pored koga će sedeti u avionu, na osnovu fejsbuk profila svih putnika koji su sa tim saglasni ili komunicirati sa kabinskim osobljem tokom leta.

Po svemu sudeći, letove više nećemo povezivati sa stresovima i neizvesnošću, već ih posmatrati kao sastavni deo avanture putovanja i uživati u svakom trenutku službenog puta ili godišenjg odmora.

Izvor:  tnooz/bookiraj