Prošlog meseca Gugl je promenio algoritam pomoću kojeg prikazuje rezultate pretrage. Novi sistem “izvedenog značenja” pretrage, usmeren je ka odgovorima na pitanja, umesto do sada korišćenih ključnih reči.

Sada se od sajtova traži da dostave sadržaj u vidu odgovara na konkretna pitanja koja bi korisnici mogli postaviti, jer se smatra da ćemo na taj način lakše pronaći ono što zapravo tražimo, a istovremeno biće smanjena količina nepotrebnih izvora čiji sadržaj nema veze sa traženim informacijama.

Gugl zapravo želi da onemogući oglašivače da zloupotrebljavaju kjučne reči kako bi ostvarili što veću posećenost. Umesto njih, koristiće se pitanja čiji odgovori će sajtove izdvojiti od konkurencije.

Ovo je za hotele veliki izazov. Odgovoriti na sva moguća pitanja koje bi klijent mogao da postavi zaista je ogroman i zahtevan posao, ali nedavno im je stigla velika pomoć.

Kako bi pomogli hotelijerima da na pravi način reaguju na ove značajne tehnološke promene, kompanija Lodging Interactive predstavila je novu uslugu, pod nazivom HotelFAQs.com koja pruža obiman raspon odgovora na ovakva pitanja.

Tim stručnjaka za on-line marketing dizajnirala je sevis koji izlistava jasna i konkretna pitanja -Frequently Asked Questions (FAQs), koja se često postavljaju hotelima. Da bi posmatrači postali kupci, oni će želeti da znaju: “Koje je radno vreme bazena?”, “ Koja je temperatura vode u bazenu?”, “Do kada se služi večera?”

Ukoliko se odgovor na neko takvo pitanje ne nalazi u klasičnom popisu odgovora na prezentaciji smeštajnog objekta, klijent će moći sam da ga postavi, a servis HotelFAQs.com će potražiti odgovor i poslati ga na meil. Baza podataka o klijentima  kasnije se može koristiti u marketinške svrhe.

Servis takođe izlistava i sve informacije o turističkim atrakcijama, događajima, saobraćaju i sav sadržaj koji hotel želi da objavi potencijalnim gostima na svom sajtu.

Korišćenjem ovakvih tehnologija očekuje se smanjenje broja odustajanja od rezervacije usled nedostatka informacija na veb prezentacijama, kao i :

.         Povećanje broja on-line rezervacija

.         Poboljšanje komunikacije između gosta i hotela

.         Proširenje baze informacija o klijentima

.         Povećanje on-line reputacije sajtova

.         Diferenciranje proizvoda od konkurencije

.         Promovisanje lokalnih atrakcija i događaja

.         Povećanje lojalnosti korisnika

.         Unapređivanje baze FAQ pitanja i odgovora

.         Usklađivanje on-line prezentacija sa inoviranim algoritmom Gugla.

HotelFAQs.com se veoma jednostavno integriše i na Facebook stranicu hotela ili blog, a dostupna je i u vidu aplikacija za mobilne telefone.

Izvor: hospitalitynet.org