Svaki kilogram tereta koji se ukloni iz aviona umanjuje i emisiju ugljen-dioksida. Zato namačka aviokompanija “Airberlin” sprovodi pilot projekat, deo njihovog “eko-frendli” programa, u kom će svi predmeti koji nisu fizički fiksirani za letelicu biti zasebno izmereni, nakon čega će tim stručnjaka proceniti da li su oni zaista neophodni za siguran let i da li mogu biti zamenjeni lakšim.

U planu je da u skoroj budućnosti apsolutno sve što nije neophodno za let bude uklonjeno sa svih aviona ove kompanije.

Za sada je sa letilica permanentno uklonjeno u proseku 17 kilograma tereta, a za 116 kilograma se obezbeđuje lakša alternativa. Na primer, štampana verzija priručnika za pilote biće zamenjena elektronskom verzijom u kokpitu.

Na projektu koji se odvija u hangaru u Dizeldorfu, učestvuje trideset osam radnika.

Ovim projektom se “Airberlin” odlično pozicionirao u svetu “eko-frendli” kompanija, a godišnja emisija ugljen-dioksida po letilici na dugolinijskim letovima umanjena je za oko 8 tona, što je približno uštedi 2,5 tone goriva.

Druga po veličini aviokompanija u nemačkoj ostvarila je rekord u energetskoj efikasnosti u 2012 godini, sa prosečno utrošenih 3,4 litara goriva na 100 prevezenih putnika. Nakon svih primenjenih mera, Airberlin je umanjio emisiju CO2 za ukupno 100.000 tona, što je ekvivalentno obavljanju 7.000 letova od Minhena do Palma de Majorke. Nedavno je ova kompanija primila i priznanje “Silver Eco-Airline of the Year” od strane prestižnog američkog magazina “Air Transport World”.

izvor: travelandtourworld