Tokom meseca novembra u Francuskoj vlada posebna atmosfera. Kako dani novembra odmiču sve je uočljivija groznica s kojom se dočekuje najznačajniji trenutak ovog meseca, a to je treći četvrtak u  novembru – tačno u ponoć. Momenat kada počinje slavlje novog božolea.

Beaujolais-Nouveau

Reći da je Novi božole samo vrsta crnog mladog vina malo je, ali počnimo od toga. Proizvodi se u oblasti Božole od crnog grožđa sorte „game“ koje se bere (zavisno od klimatskih uslova) u avgustu ili septembru, a ovo vino spremno je u bocama već u oktobru. To je prvo vino napravljeno od berbe iz tekuće godine, spremno već šest nedelja nakon berbe. Ono je reskog, laganog, osvežavajućeg voćnog ukusa i sadrži nizak nivo tanina. Ovaj voćni ukus zavisi od godine do godine, a kreće se od ukusa crvenog voća-jagode i maline pa do ukusa banane ili smokve. Protivnici proizvodnje božolea tvrde da ovaj ukus nema nikakve veze sa klimatskim uslovima, nego da je reč o različitim aromama koje se dodaju vinu. Kako god bilo, Novi božole se pije brzo, uz meze i služi se na temperaturi od 13 C jer tako njegov voćni ukus najviše dolazi do izražaja, a treba ga popiti kažu do Božića. Počinje da se pije u ponoć trećeg četvrtka u novembru i po francuskom zakonu nijedan restoran ne sme da započne prodaju ranije inače rizikuje visoku novčanu kaznu.

nouveau-2006-label

Obzirom da od berbe do degustacije prođe svega dva meseca teško da se može govoriti o nekom kvalitetu i upravo u tome leži sva fascinacija.  Da li zbog dobre reklame, ali Novi božole se u Francuskoj pa i u celom svetu dočekuje uz odbrojavanje slično onom u Novogodišnjoj noći. A za sve je “kriv“ Žorž Debuf koga zovu i kralj Božolea. On je taj koji je od ovog vina namenjenog sirotinji i kočijašima napravio svetski fenomen. Pre njega, to je tek bilo vino za koje su postojala pravila gde se kad i kako moglo točiti. Utvrdjen je bio 15.12. kao datum početka prodaje. Ova pravila je 1951. g. izmenilo Udruženje Vinara Božolea kada je Novi Božole zvanično priznat, a datum puštanja u prodaju postao je 15.11. Nakon tog perioda na scenu stupa mladi Žorž Debuf koji je prepoznao momenat da ovo vino veže za praznik i neku vrstu slavlja i 1975g. je utvrđen novi datum – treći četvrtak u novembru i tako je ovaj događaj povezan sa vikendom. Veoma neophodnim vikendom reklo bi se, obzirom da je pola nacije pijano ili bar ošamućeno tih dana. Jer danima pre toga u restoranima, vinarijama, bistroima i kafeima ukrašene zastavice sa natpisom „dolazi novi božole“ podgrevaju atmosferu i podsećaju na predstojeći događaj. A kad do njega dođe, konobari uzvikuju to već čuveno „Le Beaujolais Nouveau  est  arrive“ i praznik može da počne. Okupljeni po grupicama, ljudi spremni na veselje i obično veoma veselo obučeni uživaju uz ovo jeftino vino, ćaskanje i rasprave o svemu i svačemu, a najviše naravno o vinu, njegovom ovogodišnjem ukusu i kvalitetu u odnosu na prethodne godine, a neretko se na bačvama ispred restorana servira meze. Momenat kada počinje slavlje Novog božolea.

beaujolais-nouveau-ressource-ppale-fotolia-jipe

Ukratko ovo je vino za društvo, veselje i druženje, jeftino i rado očekivano nekad samo u Francuskoj, a poslednjih 20 godina i u celom svetu. I možda je malo šašavo saznanje da od polja do stomaka prodje tek dva meseca, ali štos je upravo u tome što se u istoj noći, u domovima, kafeima, bistroima i barovima širom sveta dešava isto slavlje. Radi se o trijumfu marketinga i promocije jer je to svetska trka ko će prvi poslužiti ovo vino. Ono ne pretenduje da bude kvalitetno, svi se slažu da je to neozbiljno vino, enolozi tvrde da je Žorž Debuf vinski mafijaš, a piti Novi Božole ravno je ukusu testa pre pečenja. Ali ljubitelji Božolea će reći da je svako ovakvo mišljenje prostačko, neotesano i neinformisano. Njihova poruka je uživajte, veselite se, družite se, ostalim danima svi ćemo piti ozbiljna klasična vina,  a ovo je samo jednom godišnje. I očito da su u većini, jer od statistike se ne može pobeći, a ona kaže da je prodaja ovog vina u poslednjih 45 godina porasla je sa milion na više od 70 miliona boca.

Nena Šlocer Autor: Nena Šlocer
Voli da istražuje, da se muva, švrćka i hedoniše, a to sve posle da priča drugima…