Čuveno pitanje: “Zar to nije uključeno u cenu?”

Iznajmiti automobil na nekoj turističkoj destinaciji više nije luksuz. Cene dnevnog najma sa neograničenom kilometražom kreću se već od 15 eur za manja vozila iz “ekonomske” klase.

Međutim, to ne znači da su se Rent a car kompanije odrekle svog profita u vašu korist, već samo da se način iskazivanja cena njihovih usluga promenio, odnosno prilagodio globalnim trendovima.

Na primer, to što automobil poseduje GPS uređaj, sedište za dete ili neku drugu dodatnu opremu, ne znači da je ona uključena u cenu najma. U većini slučajeva se ove “sitnice” dodatno naplaćuju, i kada klijenti to ne znaju, često dolazi do neprijatnih situacija. Naplata dodatnih usluga, slično kao i kod avio kompanija, zapravo služi da bi se istakla što niža osnovna cena njihovih usluga.

“Zeleno rentiranje”

U skladu sa trenutno aktuelnim fenomenom poznatim kao “green movement”, sve veći broj kompanija u svetu nastoji da posluje u skladu sa ekološkim principima. Rent a car industrija ni ovde nije izuzetak. Mnoge države su uvele naplatu taksi za vozače automobila na benzin, a odobravaju olakšice za one koji se odluče da kupe hibridna i vozila na struju. Rent a car kompanije, kao što je i Europcar, u svojoj floti već imaju velikiu broj ovakvih vozila i iznajmljuju ih po veoma povoljnim uslovima. Najtraženija su hibridna vozila koja mogu da prelaze velike kilometraže bez dopune energije, dok su vozila na struju dosta popularna u gradovima, gde se prelazi manja kilometraža i dostupno je mnogo punktova za dopunu struje. Prilikom polaska na duža putovanja sa električnim vozilima, stručnjaci upozoravaju da se prethodno obavezno dobro informišemo o dostupnosti i raspored stanica za napajanje na našoj maršruti.

Vlada SAD namerava da u narednih desetak godina na svojim putevima ima preko milion ekoloških vozila, dok Nemačka ima još optimističnije planove, jer očekuje milionito eko vozilo već do kraja 2020. godine. Kompanije za najam automobila svakako planiraju aktivno učešće u “ozelenjavanju” auto puteva, pre svega davanjem olakšica i podsticaja za najam baš ove vrste automobila.

“Pozajmi mi auto”

Neke Rent a car kompanije su se uključile u jedan sasvim novi način poslovanja, po nazivom “Car sharing” ili, kako bi mi to rekli “Pozajmi mi auto”. U pitanju je, po svoj prilici, inventivan način da se dođe do dodatnih prihoda u ovo doba ekonomske krize. Iznajmljivanje sopstvenog automobila turistima na nekoliko sati ili nekoliko dana postaje sve popularnije, mada po pitanju osiguranja i zakonske regulative još nije u potpunosti regulisano.

Neke socijalne mreže posreduju u ovom tipu iznajmljivanja vozila, uzimajući određeni procenat za svoju uslugu i posredujući u obezbeđivanju adekvatnih polisa osiguranja. Ove aktivnosti su, za sada, usmerene na manje sredine, odnosno ograničene teritorije i nisu pogodne za specifične zahteve kao što su najam automobila u jednom pravcu ili najam na duži period.

Pretraga i rezervacija rent a car-a  u celom svetu po najnižim cenama