Po povratku sa ove ski avanture, mogu sad slobodno da kažem da mi je ovo bilo najbolje skijanje do sada, da li zbog savršeno uređenih staza ili odličnog društva, ali svakako zbog kombinacije ove dve bitne okolnosti i prijatnog martovskog sunca koje nas je grejalo svo vreme.Desetodnevno putovanje smo započeli kao grupa iskusnih skijaša u organizaciji turističke agencije koja zakupljuje smeštajne kapacitete i organizuje prevoz iz Srbije direktno do francuskih skijališta.

Ukoliko se psihički dobro pripremite za dvadesetčetvoročasovno putovanje autobusom, i ako vas ljubav ka snežnim padinama dovoljno greje, lako ćete podneti toliki put, ali znajte da nije lako.

Na put smo krenuli oko 16 časova i u isto vreme narednog dana stigli smo u najbliži ski centar u Francuskoj, Valmeinier sa 150km staza i 74 ski staze, jedan od manjih centara koji bih preporučila prvenstveno porodicama sa decom.

Val Thorens

Val Thorens

Prenoćili smo u apartmanima tipičnim za francuska skijališta: potpuno opremljena kuhinja sa mašinom za sudove, mikrotalasnom, kafe apartatom  i svime što je potrebno od posuđa, malim spavaćim sobama sa krevetima na sprat oko kojih ostaje jako malo prostora za bilo šta, pa čak premalo i za kofere, koje smo držali u predsoblju i dnevnom boravku, odvojeni toalet i veoma lepo kupatilo.

Na te male sobe treba biti spreman i unapred obavešten, u katalozima i programima ih navode pod imenom kabine za spavanje, što u stvari i jesu, samo za prespavati i ništa više. Posteljina koja se dobija je skoro svuda za jednokratnu upotrebu, napravljena od mekog materjala koji podseća na papir, ali veoma je prijatna za spavanje, mada možda nije loše poneti svoj čaršav i jastučnicu od kuće, pogotovo ako se posteljina dodatno naplaćuje, što je vrlo često slučaj u francuskim skijalištima.

Val Thorens

Val Thorens

Apartmanski smeštaj u Francuskoj je gotovo svuda isti, građen prema sličnim projektima i standardima. Usred ski resorta na vrtoglavim nadmorskim visinama nikli su čitavi mali gradovi sa ogromnim zgradama sa i po deset spratova, koji izgledaju kao mali gradski kvartovi, sa prodavnicama, sportskim centrima, restoranima i mestima za zabavu i rekreaciju. U ovim visokim zgradama nalaze se stotine malih apartmana, svi isto opremljeni i većinom sa terasicama i predivnim pogledom na staze koje su besprekorno održavane. Ski liftovi i žičare svuda polaze ispred samih hotela, gotovo iz centra naselja, tako da ćete u većini slučajeva iz smeštaja moći direktno skijama na stazu. To je jedna od velikih prednosti Francuske u odnosu na recimo Austriju, Francuzi su sve svoje centre gradili poštujući princip ski in-ski out.

Kada je pala noć, ljubazni domaćini su nam priredili iznenađenje! Hodanje sa ultra modernim krpljama na nogama uzbrdo do kolibice u kojoj su nam poslužili Fondue, čuveni francuski topljeni sir…..a da romantika bude još veća, svako je dobio po baklju, tako da smo iz daleka sigurno delovali kao vartena zmija koja se penje uz planinu na rubu šume. Sjajno iskustvo!

Val Thorens

Val Thorens

Sledeći ski centar u kom smo boravili je čuveni Val Thorens, koji pripada oblasti Tri Doline sa neverovatnih 600km staza i 195 ski liftova. Ovde je skijanje bilo apsolutno fenomenalno, možete se skijati sedam dana, svaki dan na drugoj stazi i da jedva obiđete sve. Staze su veoma pregledno obeležene, na početku svake postoje obaveštenja o kategoriji staze, svaka staza ima svoju boju kojom je obeležena na mapi koju svaki skijaš dobija kada kupi ski pas i može besplatno da se dobije na svim punktovima žičare, istim bojama su ofarbane i table na početku staze i putokazi koji do njih vode. Vrlo je teško ovde se izgubiti, ali treba voditi računa kakav ski pas imate, jer postoji nekoliko vrsta, za sve Tri Doline, samo za Val Thorens i slično, pa ako zalutate u područje drugog ski pasa, moraćete posebno da platite za vožnju do vrha ili se vratiti autobusom.

Val Thorens

Val Thorens

Poseban ugođaj u Val Thorensu davalo je sunce koje je neprekidno sijalo, tako da smo se u pauzama mogli sunčati u običnim majcama, na 3000m nv. Ovo iskustvo je stvarno nezaboravno i svakom ljubitelju skijanja bih preporučila Tri Doline, bez obzira na mesto i vrstu smeštaja, provod je fantazija, a kad je u pitanju noćni život, u Val Thorensu se nalazi jedna od popularnijih diskoteka na Alpima, čuvena Malezija, koja spolja izgleda kao mala drvena kolibica u centru mesta, a kada u nju uđete stepenice vas vode u podzemni svet u koji staje i par hiljada ljudi! Poznati DJ-evi, bendovi, žurke, sve na jednom mestu, svake noći, tokom cele sezone.

Val Thorens (hoteli) je idealno mesto za mlade ljude, pune energije za celodnevno skijanje i večernji provod, kao i susedni  Les Ménuires, u kom je smeštaj povoljniji i boravak pristupačniji mladima, a udaljenost je samo 9 km.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene