Ukoliko ste ljubitelj skijanja, Austrija je uvek dobar i nepogrešiv izbor. Besprekorno uređene staze, kao i raznovrsna ponuda velnes usluga, garant su dobrog skijanja i kvalitetnog odmora.

Ali, gde skijati u Austriji? Pored tolike ponude, nije lako doneti odluku. Mi smo izabrali regiju Ski Amade i mesto Altenmarkt am Zauchensee i – nismo pogrešili!

Hoteli u Altenmarktu

Altenmarkt se nalazi 65 km jugoistočno od Salcburga i deo je ski regije Amade, koja važi za regiju sa najraznovrsnijom ski ponudom na Alpima. Ski Amade se sastoji od 5 ski regija koje raspolažu sa 270 žičara i 760 km staza (275 km plavih, 390 km crvenih i 95 km crnih).

Altenmarkt

Altenmarkt je posebno dobar za porodice i one koji uživaju u nešto laganijem skijanju. Raspolaže sa 18 km staza, pri čemu najveći deo spada u kategoriju plavih staza. No, ukoliko žudite za adrenalinom, u blizini je skijalište Zauchensee koje se, zahvaljujući nadmorskoj visini od 2300 m i odličnoj infrastrukturi, ubraja među najbolja alpska skijališta sa najviše snega. O kakvom skijalištu je reč, govori činjenica da je Zauchensee (Cauhenze) mesto gde se održavaju svetski ski kupovi. 78 km blago krivudavih, brzih i strmih staza ispuniće sva vaša očekivanja, bez obzira da li skijate ili vozite bord.

Zauchensee

Dnevni ski pas košta 45 eura, dok za 5 dana staje oko 210 eura i važi za svih pet ski regija. Cena je, na prvi pogled, izuzetno visoka, ali kada se uzme u obzir činjenica šta se sve dobije za taj novac, onda je to ipak dobra investicija, budući da je ovde doživljaj skijanja jedinstven. Mi smo ski pas kupili na recepciji  našeg hotela i na taj način ostvarili popust od oko 15 eura.

Altenmarkt

Cene na stazama nisu baš popularne: da biste jeli i pili u tkz. „Hütte“ (kolibi na stazi) treba da izdvojite ne baš malu sumu novca – činija tople supe je oko 4 eura, a to je približna cena i šolje kafe ili čaja. Ukoliko želite kompletan ručak sa pićem, budite spremni da odvojite oko 20 eura po osobi.

zauchensee-winter

 

No, svakako je jeftinije jesti u lokalnim restoranima i obavezno biste trebali da probate specijalitete ovog dela Austrije: raviole sa pečurkama (Steinpilztascherln), filete od potočne pastrmke (Bachsaiblingsfilet) i nezaobilazne poslastice „Kaiserschmarrn“ (seckane palačinke) i „Germknödel“ (velika knedla od mekog testa sa mešavinom maka i šećera punjena džemom od šljiva i prelivena vrelim puterom).

ski map

Smeštaj u Altenmarktu je, kao i u većini austrijskih skijališta, izuzetno dobar. Hoteli uglavnom nude noćenje sa doručkom, a velika većina ima i sopstevne velnes sadržaje  čije korišćenje je najčešće uračunato u cenu boravka. Ukoliko vam, pak, to nije dovoljno, u Altenmarktu postoje i terme Amade koje imaju raznovrsnu ponudu sauna, bazena i svega onoga što je potrebno da biste se razmazili. Ovo je, svakako, odličan vid opuštanja posle celodnevnog skijanja i pravi način da provedete hladne večeri.

Ukoliko budete u mogućnosti, obavezno posetite Salcburg koji je na samo sat vremena vožnje. Rodni grad Mocarta, poznat po baroknoj arhitekturi, zasigurno ima šta da vam ponudi. I obavezno kupite čuvene Mocart kugle, to je najbolji suvenir koji možete poneti iz ovog grada.

Danijela Čolić Autor: Danijela Čolić
Filolog germanista, obožava dobru knjigu, kafu i marcipan, kao i život van grada u prirodi. Bavi se pisanjem, prevođenjem i podučavanjem.