Ukoliko imate vremena i novca, putovanja će vam sigurno biti jedan od izbora da se rešite istih. Sve je veći izbor načina na koji to možete da uradite, i to sve brže i jednostavnije.

Plaćanje troškova putovanja gotovinom odlazi u prošlost i usupa mesto kreditnim karticama, koje su trenutno najučestaliji vid plaćanja. Odlazak u agenciju za mnoge je nepotreban, pa se i aviokompanije, pored mnogih pretraživača i posrednika, trude da nam olakšaju procese pretraživanja, rezervacija i plaćanja.

Rezultati najnovije studije kompanije WorldPay, koja je obuhvatila 56 svetskih aviokompanija, kako tradicionalnih, tako i niskobudžetnih, otkriva da plaćanje putem mobilnih uređaja postaje najčešći način plaćanja usluga avio prevoza. Prema rezultatima ove studije, 57% kompanija smatra da će ono preuzeti primat već u naredne dve godine. Korišćenje mobilnog telefona u procesu plaćanja je na globalnom nivou poraslo za 25% u 2013. godini, što je skok za 10% u odnosu na prethodnu godinu.

Kako kažu u kompaniji “Emirates”, oni trenutno omogućavaju ovakav način plaćanja korišćenjem aplikacija za pametne telefone, a u planu im je da uskoro ponude istu uslugu i za sve ostale mobilne uređaje.

Kompanije su, kao i mnogi hoteli, uočile veliku šansu za zaradu zaobilaženjem posrednika i fokusiraju se na unapređenje većeg opcija plaćanja na sopstvenim sajtovima, ne samo za kupovinu karata, već i za sve ostale usluge koje nude. Uskoro će upotreba mobilnih aplikacija biti sastavni deo ukupnog iskustva putovanja, od rezervacije do čekiranja na let.

U početku, za ove usluge se 89% kompanija odlučivalo kako bi izašle u susret zahtevima klijenata, dok im danas one donose veliku uštedu u odnosu na sve ostale načine plaćanja (64%).

Izvor: travelandtourworld.com