Par saveta, ništa drugo…

1.Rezervišite let 21 dan pre datuma putovanja.

U težnji za maksimalnom mogućom zaradom, aviokompanije koriste specijalne kompjuterske algoritme koji svakodnevno automatski menjaju cene avio karata spram popunjenosti letova i približavanja datuma putovanja.

Ukoliko ne putujete u visokoj sezoni, prerano ali i prekasno izvršene rezervacije mogu biti skuplje od najpovoljnijih za željenu rutu. U praksi se pokazalo da je period od 21 dan pre putovanja u najvećem broju slučajeva idealan momenat da “ugrabite” najjeftiniju kartu. Imajte na umu da se ovo pravilo ne odnosi na putovanja u primorske destinacije tokom letnjeg raspusta, kao ni u toku velikih praznika. U tim periodima važi pravilo – “Ko pre devojci…“

2. Putujte utorkom i sredom.

Većina aviokompanija ažurura cenovnike utorkom ujutru. Tada je moguće “ugrabiti” povoljnije karte koje nisu prodate tokom vikenda, kada većina ljudi kupuje karte, a veliki broj kompanija mudro podiže cene, odnosno povlači iz prodaje promotivne karte. Petak i subota su najgore moguće opcije za putovanje, kako po cenama, tako i po gužvama na aerodromima u celom svetu.

3. Prekookeanske i niskobudžetne letove rezervišite što je pre moguće.

Idealno bi bilo ako to uradite 11-12 nedelja pre željenog datuma putovanja. Razmotrite sve moguće opcije letova na manje opterećene aerodrome, koje koristi većina niskobudžetnih kompanija, ali se dobro informišite o cenama prevoza do krajnje destinacije.

4. “Izbrišite sve kolačiće”.

Obavezno izbrišite sve kolačiće u vašem internet pretraživaču, pogotovo ako ste posetili neki od sajtova avio kompanija u poslednjih 30 dana. Dešava se da avio kompanije spuste cene (odnosno, ponude promotivne avio karte), a da vi tu promenu ne možete da vidite, ako sajtu ponovo pristupate sa istog pretraživača bez prethodnog brisanja.

5. Upoređute cene ili pitajte stručnjaka.

Koristite pretraživače koji istovremeno upoređuju cene svih kompanija koje nude letove na željenoj relaciji. Ukoliko vaše putovanje zahteva dva ili više presedanja, često je najmudrije obratiti se profesionalcima iz agencije. Skromna naknada za njihov iskusan savet mnoge je koštala daleko manje od iznenadnih troškova usled kašnjenja na konekcije, izgubljenog prtljaga i noćenja u skupim aerodromskim hotelima.