Nakon dve godine uzastopnog skijanja u poznatom Bugarskom skijalištu Bansko, mogu pouzdano da kažem da je to jedna od najboljih ski destinacije za porodice sa mlađom decom.

Pre svega je prednost, što su oba hotela u kojima smo odsedali imala bazen sa grejanom vodom. To svakome prija nakon dana provedenog na skoro 2000 m/nv, a pogotovo deci, kojima nakon toga preostane još samo toliko snage da sažvaću nekoliko zalogaja za večeru i obično zaspu još za stolom u restoranu.

Jedan od  hotela koji preporučujem je Hotel Lion 4*, koji  nalazi se na pet minuta pešice od glavne ulice koja prolazi kroz Bansko, ali i pored toga svaki hotel ima svoj šatl mini bus koji kruži od hotela do polazišta gondole, koje se isto nalazi u toj ulici.

lion

Hotel Lion 4*, Bansko, Bugarska

U okviru polazne stanice gondole postoji nekoliko dobro snabdevenih prodavnica i servisa za iznajmljivanje ski opreme, što je vrlo zgodno, jer odmah po povratku sa skijanja ostavljate opremu tu, obuvate svoju obuću koju ste ostavili na čuvanje i nastavljate dalje.

Cene ski pasa dosta su relativno visoke, oko 170 Eur za 6 dana skijanja, uz 5,00 BGN za depozit za skipass. Ono što bih preporučila roditeljima sa decom starijom od 4 godine je „Skindergarten“ (ski obdanište) koje radi od 10 do 16 časova, a po danu i detetu košta oko 25 Eur i obuhvata čuvanje, ručak, ski školu i najam ski opreme.

Bansko ima oko 70 km savršeno uređenih staza. Gondola i žičare besprekorno rade i bili smo veoma zadovoljni kvalitetom skijanja i usluga. Treba samo biti spreman na porast cena srazmerno porastu nadmorske visine, što znači da ćete kafu koju pijete negde visoko na stazi verovatno platiti duplo više nego stotinak metara niže, ili tri puta više nego u kafiću dole u selu. Preporuka je da na polaznu stanicu gondole dodjete ili pre 9h ujutru ili tek posle 11h, jer su gužve velike, tako da Vam se može desiti da prestojite u redu i 1,5h. Mart mesec je moja preporuka za Bansko. Sunca ima više, a i njihovo takmičenje za svetski kup prolazi u februaru pa Vam je onda dostupna i takmičarska crna staza „Tomba“.

Bansko (1)

Gondola prima 6 ljudi u jednoj kabini i vozi oko 35 minuta do krajnje stanice, odakle polaze ski liftovi i žičare ka vrhu, sa desne strane je dečija staza koju mogu da koriste i deca koja nisu u ski obdaništu, a tu je i još jedan lift sa vrlo blagom stazom, i sa desne strane kratka staza za početnike sa pokretnom trakom na koju direktno stajete skijama, idealno za decu.

Za zabavu posle skijanja preporučujem klizalište u samom centru, ali većina porodica to vreme provodi na bazenu ili u okviru hotela, lepa je i šetnja do starog centra gradića gde se mogu kupiti lepi i relativno povoljni suveniri, ima nekoliko predivnih mehana i na desetine prodavnica sportske opreme, sa vrlo lepom i kvalitetnom robom.

Bansko ski

Što se noćnog života u Banskom tiče, izbor će Vam se svesti na mehane kojih ima na svakom ćošku i nekoliko pabova i sem toga baš i nema neke naročite ponude i nemojte očekivati previše. Tako da je najbolje da se sami organizujete sa svojim društvom, a ako ste tu sa decom, najverovatnije je da posle skijanja, hodanja u pancericama, bazena, đakuzija, i ko zna čega još, nećete ni imati snage nizašta drugo sem za spavanje na fantastično čistom planinskom vazduhu.

Bansko ski

Ukoliko pronađete povoljan smeštaju apartmanima (hoteli u Banskom), hranu ćete morate sami da pripremate, tako da svakako svratite u robnu kuću Metro ili neki usputni tržni centar i dobro se opskrbite u dolasku, jer će vam to svakako biti velika ušteda.

Kako god da se organizujete, verujem da ćete se odlično provesti i da će i vama i vašoj deci Bansko ostati u lepoj uspomeni, kao i nama.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene