Kako bi opstali savremenom na tržištu, hoteli su primorani da prate brze korake savremene tehnologije. Već je postalo očito da neki od njih, posebno oni gradski, neće posustati, dok će oni u ruralnim predelima krenuti nekim sasvim drugačijim putem.

Iako su svi hotelski gosti, od biznismena do bekpekera, naoružani raznoraznim gedžetima, hoteli su se pokazali dosta škrtim u ponudi pristupa internetu, a pogotovo umrežavanja gostiju sa samim hotelom u kom borave. Konekcije se u većini hotela još uvek skupo naplaćuju, a na kvalitet mreže i jačinu signala žali se veliki broj gostiju.

Mađutim, veliki svetski hoteli počinju da uvode inovacije uz koje uskoro neće biti čudno da  tokom celog boravka, od rezervacije do napuštanja sobe, neće imati lični kontakt ni sa jednom “živom” osobom.

Nove usluge koje se baziraju na principu sveprisutnih društvenih mreža, putem kojih gosti u realnom vremenu prenose svoje utiske i fotografije, i hotelu zapravo prave besplatnu reklamu. U skoroj budućnosti će hotelski gosti moći i međusobno da komuniciraju, koristeći hotelske android platforme.

Kako ćemo se čekirati?

Korišćenje usluga recepcionera i hotelskog info deska u nekoliko Njujorških hotela izgleda ovako: Domaćica hotela dočekuje goste u lobiju noseći iPad. Goste odmah po dolasku čekira i pravi ključ-karticu odmah ili tokom odlaska sa gostima do njihove sobe. Tom prilikom, gosti se upoznaju sa osobom koja će za njih biti zadužena i kojoj se u svakom momentu mogu obratiti tekstualnom porukom na aplikaciji za mobilni telefon ili neki drugi prenosivi uređaj koji poseduju. Ukoliko ga ne poseduju, dobiće ga besplatno na korišćenje. Jedan hotel u Hong Kongu otišao je dotle da proces čekiranja započinje već na aerodromu, u šatl vozilu koje dolazi po putnike.

Kako ćemo dobijati ključeve od soba?

Jedan hotel u Las Vegasu koristi senzore slične onima koje firme koriste za evidenciju dolazaka i odlazaka zaposlenih. U hotelima se ovi sistemi do sada nisu koristili, a u ovom hotelu se po ulasku u sobu skenira gostov otisak prsta, pale svetla, šire zavese i pali TV sa pozdravnom porukom za gosta i svim neophodnim uputstvima. Celokupan enterijer i tehnika u sobi se može personalizovati i podesiti kako gostu odgovara, a internet je uključen u cenu i osam puta je brži nego u drugim hotelima u tom gradu.

Kako ćemo se zabavljati u sobi?

Jedan hotel u Seulu omogućava gostima da se sopstvenim uređajima konektuju na audio i video sistem hotela, biraju muziku iz bogate kolekcije i gledaju filmove na velikim ekranima, kako u sobama, tako i u zajedničkim prostorijama. Svakom gostu je na raspolaganju iPod 2, a u sobama su 3D televizori velikih ekrana i ogroman izbor filmova, elektronskih knjiga, muzike i emisija svih vrsta, na različitim svetskim jezicima.

Kako ćemo provoditi vreme van hotela?

Ako se hotel vodi pretpostavkom da gosti u njemu samo noće, a tokom dana traže zabavu u gradu i okolini, gostima će deliti iPod-e sa aplikacijama za obilazak grada, informacijama o atrakcijama, turama obilaska sa snimljenim govorom vodiča i mogućnošću rezervacije i kupovine ulaznica.

Rezervacije?

Jedan od najvećih hotelskih lanaca u Sjedinjenim državama razvija aplikacije za mobilne telefone pomoću kojih gosti mogu sami proveravati ponudu i cene smeštaja, rezervisati i platiti, čekirati se i poručiti sve vrste dodatnih usluga i sadržaja.  One se trenutno najčešće koriste za pregled “last minute” ponuda.