Reč KARNEVAL nastala je od italijanske reči carne levare – ukloniti meso ili carne vale – zbogom meso, tako da označava početak perioda u kome je jedenje mesa zabranjeno (uskršnji post).

Vreme posta predstavlja simbol sećanja na Isusove muke pa je u to vreme zabranjeno javno se veseliti, a preporučljivo je i odricanje od jedenja mesa. Karneval je poslednja prilika za ova zadovoljstva. Obeležava se u mnogim gradovima i to uglavnom tokom februara i marta. Proslava se obično sastoji od javne parade tokom koje se učesnici često maskiraju i vesele, plešu i prikazuju cirkuske i druge veštine.

Karnevalske svečanosti u Nici datiraju još od 1294.g. kada je ova svečanost podrazumevala bal pod maskama za francusku aristokratiju. Moderne, obnovljene, prvi put se pojavlljuju 1873.g. kada je slikar Aleksis Mosa dizajnirao neobične groteskne lebdeće karaktere. Tada je osnovan i komitet za Karneval koji organizuje spektakularna kolica sa ogromnim lutkama, fantastične kostime i zadužen je za uzbudljivu atmosferu. A ona zaista i jeste takva. Jer, cela Nica je pozornica zabave, ova dvonedeljna žurka privlači više od 1 200 000 posetilaca, a to je i idealna prilika da se otkrije Nica sa okolinom, njene uske ulice starog grada, mnogobrojni muzeji, lokalni kulinarski specijaliteti, i ono što je možda i najlepše, popodnevna šetnja Engleskom promenadom.

Karneval u Nici je najznačajniji dogadjaj na Rivijeri i ove godine će se održati u periodu od 13.02. – 01.03.2015.god.

Svake godine Karneval ima svoju temu i maske su često, mada ne i obavezno, blago politički obojene. Tema Karnevala svake godine se menja ali ono što je uvek isto je da Karneval ima svog tzv. Kralja i Kraljicu u obliku ogromnih lutki koji se prvog dana dovode do glavnog trga Nice – Masena, tu stoje za sve vreme Karnevala, a poslednjeg dana se Kralj, uz vatromet, spaljuje u moru, ali bez brige…vratice se iduće godine.

Neodvojivi deo Karnevala je i „Bitka cveća“ tokom koje Engleskom Promenadom promiču kolica bogato ukrašena cvećem (od kojeg je 80% lokalnog porekla), na kojima se voze i devojke dodatno zabavljajući publiku koja sa entuzijazmom hvata cveće koje se na njih baca.

A ako ste sreće da uhvatite po koju mimozu, možete samo da se nadate da je to znak da ćete imati prilike da fascinacinaciju doživite još koji put.

Više o karnevalu na www.nicecarnaval.com

Nena Šlocer Autor: Nena Šlocer
Voli da istražuje, da se muva, švrćka i hedoniše, a to sve posle da priča drugima…