Vekovima svetionici pomažu mornarima pokazujući im put prema obali. Oni predstavljaju simbol nade u dubinama tame. Ove „svetleće kuće“ su vremenom postale automatizovane, tako da su čuvari svetionika postali deo istorije.

Mnogi od ovih istorijskih tornjeva, često smeštenih na udaljenim i dramatičnim ivicama obala, postali su sad autentični hoteli.

Svetionik Sveti AntonijeSveti Antonije

Ako vam ovaj svetionik izgleda poznato, to znači da ste verovatno bili fan dečije animirane serije Mapet show. Britanska verzija ove kultne serije snimana je na na ovom prelepom tornju u Kornvolu na jugozapadu Engleske. Danas, ovaj svetionik, prima goste  u dvosobne osunčane vikendice, smeštene u blizini tornja, sa pogledom na engleski kanal.

Harlingen svetionikHarlingen svetionik

Ako ste ljubitelj impozantnog panoramskog pogleda onda bi ste verovatno bili oduševljeni Harlingen svetionikom koji se nalazi 70 milja severoistočno od Amsterdama. Ovaj toranj prestao je da svetli 1998 god. a danas gosti mogu da borave u preuredjenom hotelu Art deko. Ovaj toranj poseduje spiralne stepenice koje vode sve do vrha,gde se umesto gigantskog svetla nalazi sto za dvoje. Vekovima je ovo mesto osvetljavalo put mornarima, a danas služi kao vidikovac.

Saugerties toranjsaugertieslighthouse

Ovaj usamljeni toranj nalazi se na samo 2 sata vožnje od Menhetna,tačnije na reci Hadson.Izgradjen je 1869 god.Ovaj šarmantni svetionik postao je automatizovan 1954.god. Toranj je bio u velikoj meri prepušten propadanju dok grupa lokalnih meštana nije urgirala da se svetionik stavi u nacionalni registar istorijskih mesta. Piet Beuker,bivši čuvar obnovio je ovu gradjevinu 1990.godine.

Svetionik Cape otwaycape

Za mnoge od evropski emigranata,koji su stigli u Australiju u 19 veku,prvi pogled je bio prema obali Cape Otway na kojoj je smešten ovaj istorijski toranj.Mnogi brodovi koji su preživeli putovanje sa drugog kraja sveta  su bili uništeni na strmim liticama ove obale.Sa pogledom prema okeanu Cape Otway svetionik izgradjen je 1848.godine. Danas gosti mogu da borave u obližnjim vikendicama koje se nalaze na samo 90 min. vožnje od čuvene kamene formacije “12 apostola”

Ostrvo svetionik

Smešten u zalivu San Franciska ovo ostrvce pruža osećaj kao da se nalazite na svom privatnom ostrvu.Turistima se nudi desetominutna vožnja od San Franciska do ovog istorijskog svetionika koji svetli preko 130.godine. Ovde možete da uzmete sobu sa doručkom i uživate u fantastičnom pogledu prema moru, planini Tamalpais i prema Marin obali.

Izvor: Nauticki portal