Nijagarini vodopadi su najviši vodopadi na svetu, a najkrivlji toranj na svetu nalazi se u Pizi – ili, barem tako piše u prospektima namenjenim turistima. Da li je zaista tako?

Pa,  baš i nije – ne odgovara uvek istini sve što piše u turističkim vodičima. Otkrivamo vam neke od najvećih turističkih zabluda.

1. Najkrivlji toranj na svetu je toranj u Pizi

On je jedna od najpoznatijih građevina na svetu. Milioni turista dolaze svake godine u ovaj italijanski grad kako bi videli spektakularni toranj koji se “nakrivio” još krajem 11. veka kada su blato i pesak pod njim počeli da tonu. No, iako se u turističkim vodičima reklamira kao najkrivlji toranj na svetu – on to ipak nije. Najkrivlji toranj na svetu nalazi se u Nemačkoj: sa nagibom od preko pet stepeni, crkveni toranj u istočnoj Friziji je ušao u Ginisovu knjugu rekorda kao građevina na najvećim prirodnim nagibom. Kada je, pak, reč o nagibima koje je ljudska ruka stvorila, na prvom mestu nalazi se oblakoder Capital Gate Haus u Abu Dabiju sa nagibom od 18 stepeni.

Najkrivlji toranj na svetu je toranj u Pizi

2. Nijagarini vodopadi su najviši vodopadi na svetu

Nijagarini vodopadi važe za Must-see atrakciju na putovanju u Severnu Ameriku ili Kanadu. Godišnje ih poseti više od deset miliona turista, te tako važe za jednu od najomiljenijih destinacija Severne Amerike. Ali, ono što je manje poznato je činjenica da oni ipak nisu najviši vodopadi na svetu. Najviši vodopadi na svetu nalaze se na američkom kontinentu, ali mnogo južnije: u Venecueli. Vodopadi Salto Angel padaju sa visine od tačno hiljadu metara što ih čini najvišim vodopadima sveta. Međutim, ukoliko želite da ih vidite, morate računati na celodnevno putovanje brodom iz grada Kaima kroz prašumu.

2.Nijagarini vodopadi su najviši vodopadi na svetu

3. Sahara je samo peščana pustinja

Mnogi misle da se najveća pustinja na svetu sastoji samo od peska i peščanih dina. No, ova percepcija je pogrešna: samo 20% Sahare je peščana pustinja. Ostatak se sastoji od kamena, šljunka i krša. Sahara se prostire na više od devet miliona kvadratnih kilometara, kolika je otprilike i površina SAD-a.

3.Sahara je samo pešcana pustinja.jpg

4. Crkva Svetog Petra u Rimu je najveća ckrva na svetu

Ona je najposećenija sakralna građevina na svetu: Crkva Svetog Petra u Vatikanu. Mnogi misle da je ujedno i najveća crkva na svetu, ali ona ipak to nije. Najveća je bazilika Notre Dame de la Paix u Jamusukru, glavnom gradu Obale Slonovače. Ova bazilika je površinski skoro duplo veća od crkve Svetog Petra, a i viša je za 26 metara.

4Crkva Svetog Petra u Rimu je najveca ckrva na svetu.jpg

5. Crveni trg u Moskvi je dobio ime “crveni” zbog komunizma

On je jedno od najpoznatijih mesta na svetu: Crveni trg u srcu Moskve. Zajedno sa Kremljom i Lenjinovim mauzolejom predstavlja najpoznatije simbole glavnog grada Rusije. Često se pretpostavlja da je trg dobio ime “crveni” zbog komunizma, ali to je pogrešno. Na ruskom se trg zove “Красная площадь”, što ne znači samo “crveni”, nego ujedno i “lepi trg”. U današnjem govoru se, pak, reč “kрасная” koristi samo u značenju “crven”. Isto tako su crveni zidovi Kremlja, koji se nalazi uz sam Trg, često pogrešno uzimani kao objašnjenje za naziv trga. Ovi zidovi su do 19. veka bili beli, tako da ni na koji način nisu mogli da utiču na ime Trga.

View of the Red Square during the night

6. Rt Dobre Nade je najjužnija tačka Afrike

Rt Dobre Nade ipak nije najjužnija tačka Afrike, a ni granica između Atlantika i Indijskog okeana kako se često misli. Granica između ova dva okeana nalazi se 250 km južnije, tačnije – mnogo manje poznat rt Agulhas predstavlja ovu granicu, a samim tim i najjužniju tačku Afrike. No, rt Dobro Nade je ipak najudaljenija tačka na jugoistoku Afrike, a po njemu je dobio ime i samo 44 km udaljeni Kejptaun.

2014-01-12_171757

7. Na Grenlandu i Aljasci je uvek ledeno hladno

Aljaska i Grenland predstavljaju najhladnije regije na Zemlji. Prosečna temperatura zimi na Grenlandu iznosi -24 stepena. Ali, tokom leta živa u termometru dostiže i preko 20 stepeni u unutrašnjim predelima fjordova. Na Aljasci se sneg leti topi na planinskim vrhovima severno od Roki planina čak i na visini od 3000 metara. Nažalost, ovo ima  veze i sa klimatskim promenama. U periodu od 1960. do 2007. godine, prosečna temparatura na Aljasci je porasla za šest stepeni.

7.Na Grenlandu i Aljasci je uvek ledeno hladno

8. Eskimi žive u igloima

Ko još nije kao dete čitao o Eskimima koji žive  u igloima od leda? Sa maksimalnih pet metara u prečniku i jednim metrom visine, iglo bi ipak bio premali prostor za život. Eskimi ne žive u igloima, kako to mnogi veruju. Ove kolibe od leda i snega služe pre svega kao skloništa od vremenskih nepogoda i kao skoništa za vreme lova. Istina je da Eskimi žive u kolibama od kamena, drveta i trave. I pored toga, deca Eskima još uvek uče kako se prave igloi.

8.Eskimi žive u igloima