Tri moskovska međunarodna aerodroma saopštila su da su uvela izričitu zabranu unošenja u avion svih vrsta tečnosti u ručnom prtljagu, uključujući i lekove, kao deo strogih bezbednosnih mera uoči Olimpijskih igara u Sočiju.

Ova tri aerodroma pokrivaju veliki deo ruskog prekomorskog vazdušnog saobraćaja i na njih će sleteti orgoman broj stranaca koji dolaze na Olimpijske igre koja će od 7. do 23. februara biti održana u gradu na obali Crnog mora.

Neočekivana odluka, poslednja u nizu zabrana uoči Olimpijskih igara, odmah je izazvala proteste, jer obuhvata lekove i hranu za bebe, takođe i sve vrste tečnosti, uključujući sredstva za ličnu higijenu, kozmetiku, lekove, pića, sprejeve i gelove u bilo kojoj količini“. Zabranjeno je i unošenje „sredstava koja se koriste u umetnosti, kao što su boje, glina ili lepak.

Nove mere, koje je usvojila Federalna agencija za vazdušni saobraćaj, ostaće na snazi do 21. marta, a biće primenjivane i na aerodromima „Vnukovo“ i „Domodedovo“. Dnevnik ruske vlade „Rosijskaja gazeta“, objavio je da će zabrane biti proširene i na „neke regionalne aerodrome, uključujući i one na jugu Rusije“.

Dosadašnja pravila dozvoljavala su putnicima širom Rusije da unose do 100 mililitara tečnosti u ručnom prtljagu.

Ruske snage bezbednosti u Sočiju stavljene su u utorak u stanje borbene pripravnosti, a pristup olimpijskom gradu na obali Crnog mora ograničen je, a sve zbog dva uzastopna uzastopna bombaška napada u Volgogradu, kada su poginule 34 osobe.

U Sočiju je uveden novi saobraćajni režim koji daje prioritet olimpijskom transportu, bilo da je reč o prolasku vozila sa sportistima i navijačima, ili vozila sa robom namenjenom njima.

Izvor: mondo