Nakon dva savšena dana skijanja u Val Thorensu, našu malu grupu skijaških entuzijasta obradovalo je sunčano jutro u Tignes-u, popularnom skijalištu u Savojskim Alpima.

Mesto Tignes se sastoji iz dva dela koja oba izlaze na obalu malog planinskog jezera koje je cele zime zaleđeno, Val Claret i Le Lac. Bili smo smešteni u delu Le Lac, u kome je smeštaj nešto više kategorije i veoma je mirno, možda i previše za naše pojmove, ali žičara je polazila tačno iznad našeg hotela i ceo dan je sneg bio savršen za skijanje, a vreme samo za poželeti.

Ceo ski resort se popularno naziva Espace Killy i ima 300km ski staza, 6 ski liftova od 1550 do 3656 m n.v., moderan snow park, koji je među 9 najvećih na svetu (2,4 km). Za par minuta se iz Val Claret-a stiže na glečer Le Grand Motte, gde čak i najprobirljiviji skijaši ostaju bez daha. Svaki skijaš će ovde pronaći mesto za sebe i sigurno će biti zadovoljan skijanjem.

Iako se sezona već polako bližila kraju, na stazama je bilo neobično puno skijaša, i za čudo, velika većina su bili muškarci, dobri skijaši, vidno dobrostojeći, veseli, nasmejani i potpuno opušteni. Jedan od razloga je sigurno i taj što je te nedelje u martu bio organizovan “International Gay Ski Week u Tignes-u“.

U kafićima pored staze treštala je muzika, na nekoliko mesta bile su prave žurke usred belog dana i bilo je prosto nemoguće ne pridružiti im se u nekim momentima, sve u svemu vladala je fantastično pozitivna atmosfera.

Foto:Bookiraj

Narednog dana isprobali smo stazu čiji je završetak u Val d’ Iser-u, a koja je poznata po zome što se na njoj voze svetski kupovi u spustu. Iskreno rečeno, kao ljubitelj plavih i crvenih staza, nisam preterano uživala u tome, u nekim momentima staza je toliko uska i strma da me je pomalo hvatala panika. To je baš za one ekstremne skijaše, oni tu doživljavaju vrhunac zadovoljstva, kao što sam i ja, kada smo na kraju u Val d´Iser-u seli da popijemo šolju vruće čokolade.

Šetnja ulicama ovog mondenskog mesta praznik je za oči i duboke novčanike, a svakako treba posetiti pub Underground u glavnoj ulici, u kom je uvek dobra muzika i atmosfera.

Poslednje veče u Tignes-u, proveli smo kao i prethodno, u klubu prepunom ljudi koji su plesali kao da se od celodnevnog skijanja uopšte nisu umorili. Još uvek čuvam suvenir od te večeri, loknastu roze periku, koju sam dobila od nekog tipa na izlazu iz disktoke dok je se napolju promaljalo zimsko sunce.

Sledećeg jutra, nastavili smo put dalje, za Les2 Alpes, jedne od Meka za bordere, gde smo takođe imali vanredno skijanje dok nije počeo da pada sneg. Ovaj centar ima 220 km skijališta, sa 71 stazom i 63 žičare. Istog dana smo posetili Alp d’Huez, susedni ski centar  sa 245 km staza i 84 ski lifta, poznat i po velikom sportskom centru sa klizalištem, olimpijskim bazenom, veštačkim stenama za penjanje, ogromnom teretanom, fitness centrom itd. Ovo je takođe mesto za mlade, noćni život je neviđeno bogat, a veče smo proveli u jednom od pabova gde je to veče bila živa svirka, i pevali smo sve dok neki od kolega, posustali od preaktivnih prethodnih nekoliko dana, nisu zaspali u separeu.

U Alp d’Huezu je atrakcija noćno skijanje, a ukoliko želite malo veću sumu da izdvojite za provod, možete platiti turističku vožnju ratrakom po noći uz stazu, do kolibe u kojoj se služi Savojski specijalitet Tartiflet i naravno Fondue, a sve to uz živu svirku, pogled na osvetljeni gradić i čašicu rakije od šumskog voća.

Bilo je ovo svakako najbolje skijanje do sada, ali ne i poslednje u Francuskoj, a vidimo se tamo, možda već i ove zime!

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene