Ako ste se pitali gde je i kako nastala Darvinova Teorija evolucije, odgovor će te pronaći u nastavku ovog zanimljivog teksta.

Kao član ekspedicije na brodu HMS Bigl, zadužen za popisivanje geoloških i bioloških podataka o obalama Južne Amerike, Čarls Darvin je 15.septembra 1835. godine prvi put kročio na tlo arhipelaga Galapagos. Odmah uočivši da se oklopi velikih kornjača razlikuju od ostrva do ostrva, dobio je inspiraciju za podrobnije iztraživanje i kasnije, postavku čuvene Teorije evolucije. Svoju teoriju je u celosti objavio u knjizi “O poreklu vrsta” (On the Origin of Species) 1859. godine. Knjiga je odmah šokirala svet, svi primerci prvog izdanja su bili raprodati već prvog dana. Iako su mu kolege naučnici zamerale nemogućnost dokazivanja pretpostavki i kritikovali ideju o razvitku različitih životinjskih vrsta iz jedne, njegov najuporniji protivnik ipak je bila Crkva.

Danas je ovaj arhipelag koji pripada državi Ekvador, sastavljen od petnaestak ostrva vulkanskog porekla, jedna od top destinacija eko turizma u svetu. Sa bogatim biodiverzitetom u kome nema prirodnih predatora, Galapagos je oko 95% svoje teritorije pretvorio u zaštićena područja, i ulaže velike napore da se što više udalji od tokova masovnog turizma.

Iako cene ulaznica za Nacionalni park daleko premašuju iznose koji se naplaćuju na sličnim lokalitetima u svetu, ovo mesto gotovo da ne možemo porediti ni sa jednim drugim, a horde radoznalih turista stoje načičkani na palubama turističkih brodova i traže kartu više.

Nacionalni park je moguće posetiti isključivo u organizovanim grupama od desetak osoba, u pratnji stručnog vodiča-biologa, i uz poštovanje strogih propisa i pravila ponašanja.

Šta sve možete raditi ako se kojim srećnim slučajem zadesite na Galapagosu?

KRSTARENJE

Jedna od najboljih, a ponekad i jedinih opcija za obilazak ostrva. Što je plovilo manje, veća je verovatnoća da ćete moći da priđete bliže obali. Krstarenja su često opcija za one koji žele da uštede na ulaznicama i mogu da odole iskrcavanju, mada ni cene boravka na brodu nisu zanemarljive.

RONJENJE

Ronite li na dah ili sa bocama, Galapagos će vas oduševiti, a posebno ostrva Darwin i Wolf.

PECANJE

Uz strogo pridržavanje principa eko turizma i održivog razvoja, pecanje je jedna od najpopularnijih aktivnosti na obalama Ekvadora. Možete se okušati u duelu sa tunama, marlinima i još stotinama drugih vrsta, od kojih mnoge možete pronaći samo na ovom mestu. Važno je napomenuti da je sportski ribolov legalan isključivo na za to registrovanim brodovima, kao i da se svaka ulovljena riba mora vratiti u more nepovređena.

PEŠAČENJE

U organizovanim grupama i pod stručnim vođstvom, pešačenje je možda najbolja opcija za obilazak ostrva sa kopna. Ne propustiti šetnje na  lokalitetima San Cristobal, Cerro Tijeras, i “Zidu Suza” na ostrvu Isabela.

BICIKLIZAM

Jedna od opcija koje će vam se ponuditi po iskrcavanju sa broda. Bicikl možete iznajmiti na oko 15 dolara na dan.

SURFOVANJE

Talasi su ovde idealni za surf, a to je i jedna od omiljenih aktivnosti lokalaca. Za ostrvo San Cristobal kažu da ima talase svetske klase, kada je u pitanju profesionalni surf, a sezona je u punom jeku od decembra do maja.

KAJAK

Idealan način da se približite velikim kornjačama, uz već pomenuta upozorenja o poštovanju pravila ponašanja.

JAHANJE

Ukoliko ste ljubitelj jahanja, na ostrvu Santa Cruz možete se priključiti obilasku na konjima, za oko 50 dolara po turi.

VOLONTIRANJE

Ukoliko ste ljubitelj prirode i mate želju da date lični doprinos očuvanju biodiverziteta na Galapagosu, možete se obratiti nekolicini organizacija koje okupljaju i angažuju ljude slične vama.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene