Da smo cene raznih vidova ugostiteljskih usluga počeli da merimo novim mernim jedinicama, govori svetski hit koji je dospeo i u naše krajeve, na primer, prodaja pice na metar. Ali, tu nikako nije kraj…

Ako vam se ponekad dešava da “zaglavite” u nekom lokalu čitajući knjigu, časopis ili surfujući po internetu, dok se kafa naručena pre dva sata odavno ohladila, nađete li se u Rusiji ili Londonu, moraćete dobro da pripazite.

U ovom gradu, na adresi 388 Old Street, otvoren je “Pey per Minute” kafe pod nazivom Ziferblat.

Ziferbla1

Na ovom mestu je sve što naručite besplatno, jedino što ćete zapravo platiti je vreme koje ste u njemu proveli, i to 3 penija po minutu.

Ziferblat na Nemačkom i Ruskom jeziku znači brojčanik sata, pa gosti po ulasku u lokal iz bogat kolekcije mogu odabrati sat po želji, staviti ga na sto i naručiti hranu i piće.

Ne postoji minimalno vreme koje ovde morate provesti, ali budite obazrivi obzirom da će vas osoblje nuditi grickalicama, keksima i voćem, da će vam na raspolaganju biti i kuhinja u kojoj i sami možete pripremiti hranu ili skuvati omiljenu kafu, zajedno sa osobljem i ostalim gostima. U Ziferblatu je gostima na usluzi i klavir, što može biti sreća, ali i nesreća, u zavisnosti od toga ko za njega sedne.

Ziferbla

Ziferblat ima svoju mrežu od 10 lokala širom Rusije i sada namerava da se širi dalje po svetu, a klijentelu koja ga posećuje uglavnom čine poslovni ljudi na kafe pauzi, turisti umornih nogu i ostali koji kafiće tretiraju kao “coffice” (coffe+office).

Vlanik lokala, Ivan Mitin, tvrdi da je Londonska publika odlično prihvatila ovu novinu i da je prosto neverovatno videti ljude koji plaćaju kako bi stajali u redu da bi oprali svoje sudove, iako se to od njih ne traži, samo im je pružena prilika da se zabave i druže.

Izvoe: theguardian