Prvi deo dugo očekivane metro linije u Budimpešti je svečano otvoren za javnost 28.marta, 2014.godine. Između dva terminala, Keleti železničke stanice u Pešti i Kelenföldi železničkoj stanici u Budimu, putnici mogu uhvatiti metro na osam stanica, od kojih su šest nove.

Teško za poverovati, ali prvi planovi za četvrtu metro liniju u prestonici Mađarske su sačinjeni 1972. godine, ali staza i spisak stanica završeni  su tek 1996. godine. Građevinski radovi su počeli pre deset godina, dok je broj automobila u Budimpešti u stalnom porastu . Otvaranje nove linije je odlagano nekoliko puta i troškovi gradnje su takođe rasli.

metro1

Ukupan budžet ovog dela skočio je na 452 milijardi HUF, što je finansirano od strane države Mađarske i opštine Budimpešte, uz 180,8 milijardi HUF pomoći od Evropske Unije. Naredni deo ove linije, koji će povezivati Keleti železničku stanicu sa Bosnyák trgom, će po najavama biti gotov do 2017. godine.

Osim što pruža novu ključnu vezu između Pešte i Budimske strane grada – preći preko Dunava do centra grada može da bude noćna mora zbog saobraćajne gužve na mostovima – ova metro linija je konačno dostupna za sve, uključujući i putnike sa invaliditetom. Uobičajene pokretne stepenice i trake omogućiće jednostavan pristup  platformama , čineći život tako mnogo lakšim i ljudima koji putuju sa kolicama za bebe.

Očekuje se da će ova linija biti u stanju da preveze maksimalno 40.000 putnika na sat po smeru.

metro

Vagoni metroa su klimatizovani  i potpuno automatizovani. Očekuje da se će se prebaciti na kompjuterski rad bez vozača u narednih godinu dana .

Metro pokriva 7,4 km rastojanja između dva terminala za 13 minuta i dolazi svakih 2-3 minuta u špicu. Putnici se mogu prebaciti na metro liniju br.2 na Keleti stanici metroa i na metro liniju br.3 na stanici Kálvin trg.

M4