Možda niste znali, ali od prošle godine se obeležava Svetski dan sreće. Odlukom Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija, ustanovljen je ovaj veseli praznik (20.mart), koji bi trebao da nas, makar jednom godišnje, podseti na to koliko je zapravo važno da budemo srećni.

Povodom ovog praznika, mnoge države članice UN-a su sprovele razne akcije, projekte i istraživanja, kako bi što tačnije izračunale koeficijent “Bruto nacionalne sreće” svojih građana.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji (2013 “G Adventures Happiness Survey”) je pokazalo da je za 74% Britanaca putovanje najveći uzročnik sreće, i to daleko ispred venčanja (8%), kupovine kuće ili stana (7%) ili dobijanje deteta (6%)!

Britanci takođe najviše vole da putuju sami (30%), u odnosu na ispitanike iz ostalih zemalja koje su učestvovale u istraživanju (oko 25%). Veoma interesantan podatak je i da 8% Britanaca koji su u braku ili dugoj vezi preferiraju da otputuju negde bez partnera, a članove porodice bi rado vodilo sa sobom samo 3%.

Michael Edwards, direktor G Adventures-a smatra da, s obzirom da ljudi sve češće putuju, počinju da uviđaju lepote “belog sveta” i žele što više toga da upoznaju bez obaveza prema saputnicima koji ih često koče i usporavaju… On takođe tvrdi i da su Britanci poznati po strasti ka putovanjima, umnogome dosta više od drugih nacija i da ga ne iznenađuje podatak da im putovanja donose više radosti od događaja vezanih za svakodnevicu.

Interesantan je i podatak da je putovanje čak važnije ženama nego muškarcima, i da se one radije odlučuju da putuju sa “prijateljicama” nego sa muževima, za raziku od muškaraca, koji smatraju obratno.

Skoro dve trećine (61%) priznaje da bi im slobodno vreme za putovanje više značilo od povišice ili unapređenja. Na pitanje vezano za bonuse, 52% ispitanika  iz UK je izjavilo da bi radije prihvatilo poklon putovanje, nego gotovinu ili slobodne dane.

Polovina ispitanika priznaje da minimalno jedan sat u toku radnog vremena mašta o putovanjima. Na pitanje šta ih najviše raduje vezano za putovanja, na prvim mestima su “nova iskustva”, “nove kulture” i “nova poznanstva”.