Ako ste avanturističkog duha, spremni na izazove i dodir ledene vode u vrelom letnjem danu, aktivni odmor na nekoj od reka u regionu morate doživeti, i to što pre!

Nakon odličnog provoda i divnih uspomena koje smo poneli sa drugih lokacija u okruženju, odlučili smo da krenemo dalje u istraživanje teritorija bivše nam domovine. Zapravo, dočekali smo prvu priliku za novu avanturu i odmah krenuli na put! A gde drugo, ako ne u Bosnu? I to gradić Konjic, koji je 60 km udaljen od Sarajeva.

Za Konjic ste sigurno već čuli, ali verovatno samo stariji među vama znaju, da se upravo tu nalazi čuveno Titovo podzemno sklonište, koje tek sada, mada stidljivo i sporadično, počinje da se uključuje u turističku bujicu koja nemilostrdno tutnja planetom i, baš kao i sama ledena Neretva, što prolazi tik ispred glavnog ulaza, nema milosti za one koji oklevaju.

1

Naša mala ekipa se odlučila za aranžman u trajanju od tri dana, od petka do nedelje. Kada smo stigli, naši domaćini iz rafting kluba Tudup raft, na čelu sa Eldinom Gakićem, dočekala nas je u prostorijama svog kluba, na samoj obali Neretve. Ona inače slovi za najčistiju reku bivše države, čijoj boji smo se divili sve dok nije pao mrak. Smeštajem u Vili “Sunce” nadomak Boračkog jezera bili smo više nego zadovoljni (dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa kupatilima), što se svakako odnosilo i na domaću hranu, koja se već pušila ispod sača čekajući naše prazne stomake.

Sledeće jutro osvanulo je baš onakvo kakvo smo priželjkivali, osunčano ali dosta svežije, što je bila prava sreća u punom jeku vrućeg avgusta meseca. Nakon saslušanih instrukcija našeg skipera i oblačenja opreme (dobili smo nepromočiva odela, kacige, patikice i prsluke) sledio je izazov koji smo nestrpljivo čekali, može se slobodno reći već godinu dana. Kombiji su nas prevezli do startne tačke, odakle je usledila vožnja niz celokupan donji tok Neretve, u dužini od 19 km, odnosno oko 4.5 sata, sa dve pauze za odmor i sunčanje.

6

Za Neretvu bi isuviše skromno bilo reći da je prelepa, jer ceo ambijent i kanjon kroz koji ona protiče zaista predstavlja primer netaknute prirode, a na putu su nas dočekala i dva vodopada, ušće reke Rakitnice na kom je slikanje obavezno, pet brzaka koji izazivaju nalete adrenalina i bistra voda, koja se sve do ulaska u Konjic može piti.

19

Kada pričamo o raftingu, nije dovoljno samo govoriti o adrenalinu, izazovu i hrabrosti. Neophodno je misliti i na bezbednost. Zato bih istakla da su organizatori kojima smo ukazali poverenje to u potpunosti i opravdali, ističući upravo bezbednost na prvo mesto, sa potpuno novom i higijenski besprekornom opremom, kvalitetnim čamcima, veslima i ostalom opremom marke „Aqua design“, koju je dozvoljeno skinuti tek po izlasku iz čamca. To napominjem jer se, na žalost, ovakav stav na našim prostorima ne podrazumeva, obzirom da se raftingom amaterski bavi više klubova koji koriste mnogo manje kvalitetnu opremu, pa samim tim nude i manju bezbednost na vodi!

rafting-club-tudup-day

Kao uštimovani orkestar, na čelu sa iskusnim dirigentom-skiperom, naša vesla su neustrašivo sekla nabujalu reku, naša muzika je bila naš smeh, uzvici radosti i uzbuđenja pri svakom poskakivanju čamca. Na samom kraju vožnje, iskrcali smo se iz svojih čamaca u prostorijama kluba Tudup raft, odakle se već širio miris grilovane pastrmke.

Poslednje jutro našeg boravka u ovoj prirodnoj oazi proveli smo šetajući obalom Boračkog jezera, trudeći se da ostavimo sve probleme negde daleko, već postavljajući sebi izazov za sledeću godinu, a to je gornji tok Neretve!  Borba sa brzacima IV kategorije trajaće ceo jedan dan koji ćemo završiti ulogoreni na samoj obali uz vatru, roštilj i pesmu, da bi narednog dana “utvrdili gradivo” sa donjeg toka, pa ako nam posle toga ostane snage, trećeg dana ćemo se odvažiti i na kanjoning.

Rafting je iskustvo zbog kog su avanturisti spremni da obiđu svet, a nama se prilika za to nudi na više lokacija širom bivše države, što je više nego dovoljno da se “zarazite”.

Text i foto: Bookiraj.com

3

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene