Kako bi opstali na savremenom tržištu, hoteli su primorani da prate brze korake savremene tehnologije. Samo oni hoteli koji uspeju da “isprate” dešavanja na tržištu biće dovoljno konkurentni i zanimljivi gostima koji postaju sve zahtevniji kada je odabir hotela u pitanju.

Hoteli koji prate trendove, ulažu mnogo i uvode razne inovacije, a cilj je pre svega smanjivanje troškova poslovanja, obavezna prisutnost na društvenim mrežama, kao i racionalizacija ljudskih resursa i uskoro neće biti čudno da tokom celog svog boravka, od rezervacije do napuštanja sobe, gost neće imati ni jedan lični kontakt sa “živom” osobom u odabranom hotelu.

Da li je to moguće?! Da, jeste!

U nekoliko hotela u Americi, samo čekirenje već sad izgleda tako da “Domaćica” hotela dočekuje goste sa tabletom. Gosti se čekiraju i pravi im se ključ-kartica u realnom vremenu dok  ih hostesa prati do njihove sobe. Tom prilikom, gosti se upoznaju sa sadržajem hotela i osobom kojoj će moći da se obrate u svakom momentu putem tekstualne poruke na aplikaciji za mobilni telefon ili preko nekog drugog mobilnog uređaja koji poseduju. Čak i ukoliko ga ne poseduju, dobiće ga besplatno na korišćenje.

Današnje poslovanje hotelijera se, takođe, bazira na obaveznom prisutnošću na društvenim mrežama. Bez toga jednostavno više ne ide! Preko društvenih mreža hoteli imaju priliku da predstave svoju ponudu potencijalnim gostima na najbolji mogući način, a gosti hotela, u toku, ili posle svog boravka, imaju priliku da prenose svoje utiske, fotografije, ostavljaju komentare i da hotelu zapravo prave besplatnu reklamu. Pozitivnu ili negativnu?! E to je sad već na hotelima da prate i u što kraćem roku da isprave sopstvene greške ili da unaprede ono što je dobro. U skoroj budućnosti očekujem da će gosti istog hotela moći i međusobno da komuniciraju, koristeći android i iOS platformu za mobilne uređaje. Verovatno je samo pitanje vremena kada će i ta opcija biti dostupna…

I za kraj jedno pitanje za hotelijere?!

Da li je dobra internet konekcija u hotelima investicija ili samo trošak?!

Iako se sve više povećava broj hotelskih gostiju, od biznismena do bekpekera, koji su naoružani raznoraznim gedžetima, hoteli su se pokazali dosta škrtim u ponudi pristupa internetu pogotovo u sobama, a o umrežavanja gostiju sa samim hotelom u kom borave da i ne govorim. Konekcije se u većini hotela još uvek skupo naplaćuju, a kvalitet mreže i jačina signala je još uvek vrlo diskutabilna uz veliki broj žalbi gostiju.