Svake godine se na aerodromima širom sveta izgubi 26 miliona komada prtljaga, što je ekvivalentno 8,8 kofera na 1000 prevezenih putnika.

Najveće svetske avio kompanije već su pokrenule različite projekte kako bi se ovaj broj što pre sveo na minimum, ali to istovremeno rade i mnoge nezavisne kompanije kao što je E-lostbag.

Nemačka nacionalna avio kompanija Lufthansa počela je da primenjuje tehnologiju zasnovanu na RFID čipovima (Radio frequency identification) koji se postavljaju na svaki komad prtljaga.

Za decembar ove godine Air France KLM planira testiranje sistema za praćenje prtljaga svojih najvernijih putnika. Za početak, na ručku svakog kofera ili torbe biće prikačen E-Tag koji sadrži informacije o vlasniku i njegovom broju leta. Putem svog Flying Blue Account-a (programa lojalnosti kompanije Air France), putnici će i sami moći da uspostave „komunikaciju” sa svojim prtljagom. E-Tag sadrži senzor sa GPS uređajem, uključujući GSM i  Bluetooth vezu.

Proces predaje prtljaga takođe će vrlo uskoro biti pojednostavljen i ubrzan, obzirom da će ga putnici u većini slučajeva raditi sami, uz pomoć aparata sličnih već učestalim Check-in automatima.

Kompanija Airbus u saradnji sa softverskom kompanijom T-System razvija program Bag2Go koji će omogućiti da se skeniranjem očitaju informacije o težini, vlasniku i destinaciji na koju prtljag putuje, ali će i obavestiti vlasnika  u slučaju da prtljag iz bilo kog razloga bude otvoren.

Izvor: tourism-review.com