Prosečni turista nema često priliku da na putovanju upoznaje meštane, osim možda taksistu ili konobara. Međutim, to je već počelo da se menja. Putovanja organizovana on-line mogu nam doneti zanimljive susrete i prijateljstva.

Mišljenja da se uranjajući u nepregledne dubine Interneta gubimo i otuđujemo, daleko su učestalija od onih suprotnih, koja tvrde da se pomoću njega na jedan novi način ipak zbližavamo,  povezujemo, upoznajemoi „umrežavamo“.  Sve neophodne komponente jednog putovanja sada mogu dobiti ličnu dimenziju.  Od prevoza, smeštaja, hrane, obilazaka, novih prijatelja… deli nas samo klik“!

Evo i kako:

  • Potreban nam je prevoz, a budžet je ograničen. Međutim, ne žurimo, fleksibilni smo i ne manjka nam avanturističkog duha – odlazimo na sajt BlaBlaCar, pronalazimo vozača ili pak, suvozača koji putuje na istoj relaciji, dogovaramo se o podeli troškova i krećemo u zajedničku avanturu.
  • Potreban nam je smeštaj, tu su Couchsurfing i Airbnb. Ljubazni domaćini ugostiće nas u svom domu, a mi ćemo uštedeti i pritom, možda, sklopiti novo prijateljstvo.
  • Šetamo nepoznatim gradom i pažnju nam privlače mirisi koji dolaze iz nečije kuhinje…. Sigurno ćemo se zapitati kako izgleda ručak jedne prosečne lokalne porodice. Da razrešimo ovu dilemu pomoći će nam EatWith, on-line zajednica koja pruža mogućnost da se povežemo (unapred platimo)  i pridružimo lokalcima na doručku, ručku ili večeri, već po sopstvenom izboru i dogovoru sa domaćinima.
  • Ako želimo da nam neko pokaže svoj grad iz ličnog ugla, odvede nas na svoja omiljena mesta i dotakne se škakljivih tema punih „insajderskih“ pikanterija… I to je mogće, čak potpuno besplatno, uz članove globalne Greeter mreže.

Sama činjenica da ćemo kao stranci bez ijednog poznanika biti pušteni u nečiji životni prostor, rezultiraće potpuno drugačijom vezom sa destinacijom i posebnim emocijama koje ka drugim mestima nemamo. Nova kultura, običaji, ukusi i navike, svakodnevni život, porodični odnosi i način na koji se lokalci druže, zajednički odlazak na pijacu, čas kuvanja i tradicionalnog konzumiranja lokalnih specijaliteta uz pregršt korisnih saveta, povezaće nas sa domaćinima na jedan opušten i neobavezan način i baciti potpuno novo svetlo na naše poimanje putovanja.

eat