Mostarcima su skokovi sa Starog mosta ponos. Kao da se pomalo isprse kad pričaju o njima, jer ipak, reći će oni, skače se sa visine od 27 metara. To je dokaz mostarskog srca, hladne Neretve koju samo oni tako dobro podnose ali i dokaz mladosti.

Tradicionalno, svake godine, krajem meseca jula Mostar postaje turistički centar BiH. Ispija se kafa iz najveće džezve na svetu, prognozira se i komentariše. Oni sa takmičarskim duhom, koji ipak ne skaču u hladnu Neretvu  zanimaciju nađu u turniru tavle, odbojci, malom fudbalu na pesku  ili jednostvano sede hladeći se uz reku.

MOstar

Odakle ideja za skokove? Prema starim zapisima skokovi su stariji i od samog mosta. Naime, u vreme dok nije bilo Starog mosta, hrabri mladići su skakali sa obalnih pećina korita Neretve, a najuspješniji bi bio uzor mlađoj deci. Šezdesetih godina prošlog veka donesena je odluka da se pređe na Stari most tako da se od 1968. godine pa sve do danas skokovi odvijaju na najstarijem mostarskom mostu.

MOstar (1)

Razvili su se stilovi, razvili su se i skakači. Skače se na glavu stilovima „Lasta“, zatim „Prevoj“ i „Avion“ dok se na noge skače „Polulet“, „Let“, „Čupica“ i najelegantniji stil „Štanga“. Svaki skok ima jedan cilj, a to je da se izbaci što manje vode na površinu. Mostarci za odlično izveden skok kažu da je“’izvrsno štulio“. Ne znam da li “izvrsno štule“ oni amaterski skokovi u revijalnom delu koje (nazvat ćemo ih) slobodni umetnici izvode da nasmeju masu, ali su posebno zanimljivi jer često daju i imena svojim stilovima čija je tehnika uglavnom mlataranje nogom pri skoku od straha.

MOstar

Najveći ulozi i najveći favoriti uvek su bili  takmičari koji izvode stil lasta. Lasta je postala brend. Prilikom izvođenja stila laste skakač ruke zabaci iza tela. On liči na let ptice lastavice i time je posebno graciozan. Prilikom takmičenja stručni ocenjivački sud, sastavljen od iskusnih skakača, ocenjuju: držanje na mostu, pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodeljuju zavisno o kvalitetu, lepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata. Emir Balić (1935.) je do sada najuspješniji skakač u disciplini na glavu (stil lasta). Trinaest puta je osvojio šampionsku titulu, četiri puta je zauzimao drugu i tri puta treću poziciju pa je zato ponosni član žirija u takmičarskom delu. Poznati skakači novog doba su Haris Džemat, Lorens Listo, Amar Puzic, Darko Dangubić, ali među poznate  uvršavamo i one najmlađe kojih uvek bude, a koji skaču uz odobrenje roditelja.

Izvor/foto: Furaj.ba