U neposrednoj blizini Dubrovnika, sa njegove zapadne strane, razigrao se prelepi arhipelag, nazvan Elafiti ili Jelenska ostrva (grč.elaphos=jelen). Da li su tu nekada slobodno živeli divlji jeleni ili su zeleni obrisi ostrvlja na srebrnom odsjaju mora nekoga podsetili na životinju koja je spremna za skok, ne možemo sa sigurnošću reći.

No, ono u šta možemo biti potpuno sigurni je to da ćete obilazak ovog raja na Jadranu dugo pamtiti kao jedan savršeno iskorišćen dan.

Croatia-Dubrovnik-Biking-Sipan-Island

Budne stražare dubrovačkog mora i obala, koji danas služe za uživanje, odmor i izolaciju od urbanog života, prvi spominje Plinije Stariji, u I veku nove ere, u svom delu Naturalis Historia. Meštani su se ovde oduvek bavili poljoprivredom i ribolovom, što je i danas slučaj, mada turizam svakako dominira. Ovde nema reči o masovnom turizmu i velikim gužvama, pre svega zbog toga što velikih hotela i nema (izuzev hotela Lafodija, na ostrvu Lopud). Ovo je mesto koje meštani ljubomorno čuvaju za sebe, svoj odmor, kupanje, šetnju…za vreme provedeno sa decom, prijateljima ili u zagrljaju voljene osobe. Turisti su tu tokom dana, da bi u suton preplanulih lica otplovili ka svojim hotelima i ostavili meštanima njihovu tišinu, voljeni miris mora i borova, ukus vina i maslinovog ulja.

Postoji više načina da se iz dubrovačke luke Gruž ili obližnjih mesta na kopnu prevezete do ostrva.

sea-kayaking-kolocep-island-dubrovnik-croatia02

Ako na raspolaganju imate taj jedan dan, onda vam preporučujem jednu od organizovanih turističkih tura pod nazivom “Three Island Cruise”. Neki brodovi voze po nižim cenama i nude skromniju uslugu, neki su skuplji, ali pružaju veći komfor i bogatiji meni. Pošto donesete odluku u skladu sa svojim budžetom i željama, naoružajte se foto aparatima i pripremite se za savršen letnji dan.

U okviru izleta posetićete tri najveća ostrva arhipelaga. Prva stanica biće vam zeleni Koločep, potom elegantni Lopud, pa brdoviti Šipan, koji je ujedno i najudaljeniji od Dubrovnika. Arhipelagu pripadaju i brojna manja ostrva, kao što su Daksa, Sveti Andrija, Jakljan, Ruda, Goleč, Crkvine, Olipa i još nekoliko ostrvaca i hridina.

Koločep (Kalamota) – jedno je od retkih, ako ne i jedino jadransko ostrvo koje ima dva naziva. Najbliži je Dubrovniku i zbog svoje blizine i peščanih plaža, popularno je kupalište Dubrovčana. Na njemu se nalazi i Plava špilja, mala pećina na delu ostrva okrenutom ka pučini, u koju možete uroniti bez ikakve opreme i ronilačkog iskustva. Subtropska vegetacija, borove šume i masline ovo ostrvo čine izrazito privlačnim. Idealno je mesto za kampovanje i pešačenje.

Dva naselja, Donje Čelo i Gornje Čelo, jedno na istočnoj, a drugo na zapadnoj strani ostrva, međusobno su povezana vijugavim puteljkom kroz maslinike i mediteranske vrtove. Sačuvani su i brojni ostaci stare, predromanske arhitekture, a ovo mesto je oduvek bilo, kao što i danas jeste, idealan izvor inspiracije za umetnike, pre svega slikare.

Croatia-Dubrovnik-Sea-Kayaking-Lopud-Island

Lopud je smešten između Šipana i Koločepa i najrazvijeniji je u pogledu turističke ponude, ali i istorijskog nasleđa. U prošlosti je ovo bilo ostrvo kapetana, koje je pomorstvu Dubrovačke Republike dalo najviše pomoraca. Prema istorijskim spisima, Lopud je u 16. veku imao preko 30 crkava, brojne Ietnjikovce, nekoliko samostana i mnogo više stanovnika nego danas. Ostaci većine ovih srednjevekovnih zdanja odlično su očuvani i, pored peščanih plaža, predstavljaju najveću turističku atrakciju elafitskog arhipelaga. Brodovi dovode turiste u naselje Lopud, odakle se prijatnom šetnjom (ili električnim vozilom) stiže do jedinstvene peščane uvale i najpopularnije plaže dubrovačkog primorja – plaže Šunj, čiji je jedan deo rezervisan za nudiste.

Huck-Finn-Croatia-Sea-Kayaking-Lopud-Island-5

Šipan, najveće ostrvo u Elafitskom arhipelagu, sa tihim uvalama i plažama u hladu čempresa, limuna i mandarina, takođe je prepun starih građevina razasutih po šumovitim obroncima. Dva naselja, Suđurađ na istoku i Šipanska Luka na zapadnom delu ostrva, idealna su mesta za miran odmor daleko od civilizacije i prirodna sidrišta za jahte, zaklonjena od udara vetra. Šipan je bogat vinogradima i maslinicima, a meštani su poznati po gostoljubivosti.

U okviru osmočasovnog izleta biće vam omogućeno da na svakom od ostrva provedete neko vreme, kupate se, šetate, odmarate. Na većini brodova se služi i ručak, a cene se kreću u rasponu 25-40 eur po osobi. Brodići saobraćaju od maja do oktobra, svakodnevno, osim u slučaju loših vremenskih uslova.

elafitikarta

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene