U Srbiji se Svetski dan turizma obeležava dodelom nagrade u oblasti turizma „Turistički cvet“, koja se dodeljuje organizacijama i pojedincima za ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma Srbije.

Na sednici Svetske turističke organizacije u Toremolinosu, u Španiji 1979. godine odlučeno je da se od 1980. godine svake godine proslavlja Svetski dan turizma sa idejom da se međunarodna zajednica podseti na važnost turizma u socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj sferi.

Za Dan turizma Izabran je 27. septembar, kao datum kada je 1970. godine usvojen Statut ove organizacije, a datum je izabran i na osnovu toga što se upravo u ovo vreme glavna turistička sezona završava na severnoj a počinje na južnoj hemisferi.

Ove godine tema Svetskog dana turizma je „Razvoj turizma i društva“, te se fokusira na sposobnosti turizma da osnaži ljude i nauči ih veštinama koje će im pomoći da ostvare promene u svojim lokalnim zajednicama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun, izjavio je da turizam pomaže ljudima da razviju različite veštine, te da je iskorišćavanje turizma u te svrhe od ključnog značaja za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Zvanična proslava Svetskog dana je u Gvadalahari, u Meksiku. Svetska turistička organizacija poziva sve da im šalju fotografije koje se odnose na tematiku proslave, na zvaničnu Facebook stranicu, kao i da se priključe konverzaciji na Twitteru, pod haštagom #WTD2014, i da tamo podele svoje misli i iskustva.

world tourism day

Izvor: srbijadanas / Bookiraj