Indijski premijer, Nerandra Modi, odlučio je da investira 1,2 milijarde dolara i uz pomoć stranih investitora, širom države, izgradi čak 100 „pametnih“ gradova.Gradovi su nekada nicali na obalama mora i reka, potom duž auto puteva, a sada je idealno mesto za njih ono koje se nalazi u dometu optičkih kablova i infrastrukture najnovije generacije.

Izgradnja novih, modernih, gradova pre svega će omogućiti prenaseljenoj Indiji preraspodelu stanovništva i olakšati život u urbanim područjima.

Premijer veruje da će, uprkos teškim uslovima života u indijskim gradovima, koji su često bez osnovne infrastrukture, biti idealno rešenje za urbanističke probleme.India smart cities

Funkcionisanje novih gradova biće u potpunosti automatizovano i kompjuterski kontrolisano, od vodosnabdevanja i saobraćajnog prometa, do odnošenja smeća i obezbeđenja. Građani će moći da, uz pomoć aplikacija za mobilne telefone, prijave bilo kakav komunalni problem koji primate.

Još uvek nije zvanično objavljen termin početka izgradnje niti tačne lokacije, ali se očekuje da će svih 100 projekata biti završeno do kraja 2020. godine. Radovi su već započeti na koridoru Delhi-Mumbai, za koji se očekuje da bude industrijska zona visoke tehnologije koja prolazi kroz čak šest indijskih država. Stranim investitorima biće ponuđene specijane pogodnosti za ulaganje u vidu sniženog poreza i olakšane procedure za dobijanje građevinskih i ostalih dozvola.

Ovakvi gradovi već postoje u Kini, Južnoj Koreji i UAE i pokazali su se vrlo opravdanom i isplativom investicijom.

Izvor: travelandtourworld.com