Za jezero Komo ste verovatno čuli, ali niste znali da je ono, zajedno sa svojom okolinom, jedno od najlepših mesta na planeti.

Svakako nije slučajnost što su upravo ovde svoj mir pronašle najveće svetske zvezde i face, dok ostali mogu samo da maštaju da ovde provedu vikend ili barem najvažniji dan u životu. Jedna od najprestižnijih destinacija za organizovanje luksuznih venčanja i proslava je pred vama, kao i nekoliko činjenica koje možda niste znali.

Lake Como Villa-del-Balbianello

1.     Komo je treće najveće jezero u Italiji

Sa površinom od 146 km2, Komo je treće najveće jezero u Italiji, posle jezera Garda i jezera Mađore. Ima oblik slova Y, koji je dobilo tokom svog formiranja u ledenom dobu. Veličina jezera omogućila je razvoj nautičkog turizma, pa je upravo ono jedna od omiljenih destinacija za letnji odmor bogate svetske elite.

2.     Komo je omiljeno letovalište poznatih ličnosti

Živopisna priroda i prijatna klima učinili su da još od doba Rimskog carstva ovde svoje slobodne dane provodi svetska elita. Mark Tven i Ernest Hemingvej ovde su prikupljali inspiraciju za svoja dela, a danas ovde luksuzne vile imaju Džordž Kluni, Bred Pit, Ketrin Zita Džons, Sting, Dejvid Bekam, Ričard Brenson i mnogi drugi.

3.     Komo je jedno od najdubljih jezera u Evropi

U pitanju je planinsko jezero glacijalnog (ledničkog) porekla čija je najdublja tačka udaljena 425 metara od površine. Upravo velika dubina je razlog predivne plave boje, pa se ovo jezero smatra i jednim od najživopisnijih prirodnih lepota na svetu.

4.     Komo je omiljena lokacija ze snimanje filmova

Ovde su snimani mnogi holivudski blokbasteri, od kojih ste neke sigurno gledali. Među njuma su su Ocean’s Twelve, Casino RoyaleStar Wars: Attack of the Clones.

5.     Komo ima obalu dugu preko 160 kilometara

Izdužena forma koja podseća na obrnuto slovo Y nudi više nego dovoljno staza za romantičnu vožnju, šetnju ili džoging, a sva naseljena mesta na obali povezana su i brodskim linijama.

Varenna, Lake Como, Italy