U roku od samo tri dana, kompanija Epl (Apple) je prodala čak 10 miliona pametnih telefona tipa iPhone 6. Tanji aparat sa većim ekranom sada je dodatni udar na Android konkurenciju, a određene poslediće osetiće i cela turistička industrija. Evo zbog čega će novo „čudo tehnike“ biti za korak ispred drugih pametnih saputnika:

Dužina trajanja baterije

Ako umesto štampane mape grada ili ilustrovanog vodiča koristimo internet i svoj pametni telefon, tokom putovanja će on biti uključivan češće i korišćen vremenski duže nego kada smo kod kuće. Svakodnevno punjenje baterije može biti pravi izazov na putovanju, ali baterija novog iPhone-a 6 radiće barem 25% duže u odnosu na prethodni model, iPhone 5.

Kamera

Eplovi telefoni su oduvek imali vrlo kvalitetne kamere. Novi model ima kameru od 8MP, ali i novi senzor, stabilizator slike, precizniji auto-fokus i pravi oštrije fotografije. Takođe, filmovi koji budu njime snimani imaće i do 240 frejmova u sekundi.

Više aplikacija

iOS platforma postavila je visoke kriterijume za razvoj i prilagođavanje aplikacija koje se koriste na putovanjima.

Novi operativni sistem će imati i dodatak za obradu fotografija, kao i druge aplikacije za uživanje na putovanjima širom sveta.

Otporniji ekran

Novi iPhone imeće ojačano staklo ekrana koje će biti otpornije na udarce, što mu može produžiti životni vek usled čestih nezgoda na putovanjima.

Sigurnije plaćanje

Opcija Apple Pay, koja će uskoro biti dostupna vlasnicima novog lepotana, funkcionisaće

Preko NFC principa (Near Field Communications) sa antenom za bežična plaćanja koja podrazumeva i očitavanje otiska prsta. Aplikacija kao što je Uber (taksi) i OpenTable (rezervacija stola u restoranima) su smo neke od novina koje nas čekaju.

Svemu ovome, naravno, još nije kraj. Epl već nastavlja unapređivanje postojećih i izradu novih aplikacija, među kojima su najbrojnije one koje će nam pomagati da se snalazimo na putovanjima. U svakom slučaju (re)volucija je počela a mi smo njen sastavni deo… putujmo i uživajmo…