Kako je najavljeno, u periodu između 8. i 12. novembra, trajno će biti otvorena tri banatska granična prelaza sa Rumunijom.

Sa statusom međunarodnih prelaza treće kategorije trajno će profunkcionisati granični prelazi Nakovo – Lunga, Vrbica – Valkanj i Jaša Tomić – Fenj.

Ovih dana intenzivirani su radovi na infrastrukturnom opremanju prelaza Nakovo – Lunga, kako bi do najavljenog datuma sve bilo pripremljeno za trajno otvaranje prelaza.Logo CBC RO-SE NET

Zvanično, rumunska strana zahteva da tri prelaza u Banatu: Nakovo – Lunga, Vrbica – Valkanj i Jaša Tomić – Fenj budu istovremeno otvorena. Sudeći prema najavama, Evropska komisija će uskoro doneti odluku da se međunarodni granični prelazi, koji se nalaze na aerodromima u Rumuniji, uvrste u šengenski bezvizni sistem. To bi značilo da će za opremanje i otvaranje ostalih prelaza uslovi biti znatno složeniji. Otvaranje prelaza je i uslov da se iskoriste sredstva iz IPA programa.

Da bi sve to bilo i realizovano, sada se očekuju zvanični potezi srpskih vlasti.

U narednih desetak dana trebalo bi da budu okončani radovi na na infrastrukturnom opremanju graničnog prelaza Nakovo-Lunga, čija je ukupna vrednost oko 21 milion dinara. 15 miliona izdvojili su “Putevi Srbije“, milion i po “Telekom“ i oko četiri miliona dinara obezbedila je kikindska lokalna samouprava. Trajno otvaranje graničnog prelaza kikindskoj opštini je od izuzetne važnosti.

Građani kikindske opštine nadaju se da će granični prelaz na samo devet klilometara od Rumunije i EU konačno – profunkcionisati.

Za pogranične oblasti, pa i opštinu Kikinda, trajno otvaranje graničnog prelaza od izuzetne je važnosti. Zato se najavljeni rokovi ne smeju propustiti.

Izvor: rtv.rs