Pionir u projektovanju i izgradnji prirodnih bazena za kupanje, austrijska firma BIOTOP Landschaftsgestaltung GmbH, suočava se sa povećanim brojem porudžbina od strane hotela i drugih ugostiteljskih preduzeća koja posluju poštujući principe održivog razvoja.

Bazeni za čije održavanje se ne koriste hemikalije, postaju jedna od najvećih atrakcija i omiljeno mesto za uživanje gostiju koji su ljubitelji eko turizma i zaštite životne sredine. Prema rečima vlasnika jednog od ovih objekata, posedovanje takvog bazena jedan je od vodećih razloga zbog kojih im se gosti iznova vraćaju iz godine u godinu.

natural pool 1

Voda u prirodnim bazenima se filtrira prirodnim putem, uz pomoć biljaka i pumpi za čiji rad nisu potrebna nikakva hemijska sredstva. Takođe, oni izgledaju prelepo tokom cele godine i savršeno se uklapaju u prirodni ambijent, bez obzira na vrstu vegetacije koja objekat okružuje. Voda i biljke koje u njoj rastu predstavljaju samoodrživo stanište za različite vrste insekata, riba i drugih životinja uz pomoć kojih se zaokružuje jedan mali ekosistem.

natural pool

Umirujuće delovanje ovakvih vodenih površina na ljude već je dobro pozanto i vlasnici objekata koji ih poseduju tvrde da gosti većinu vremena provode upravo tamo i da se zbog toga rado vraćaju ili biraju slične objekte na drugim destinacijama koje posećuju.

natural pool2

Kompanija BIOTOP group ima 30 godina iskustva sa projektima ovog tipa, kojih je do sada u Evropi bilo preko 4.000. U saradnji sa partnerskim kompanijama sa drugih kontinenata, projekti su počeli uspešno da se realizuju u Sjedinjenim Državama i Australiji. Vlasnici ovakvih bazena, pored nove atrakcije koja će zasigurno privući brojne goste, ostvaruju i značajnu uštedu u poslovanju, a sve to u skladu sa principima održivog razvoja.