Organizovati međunarodnu naučnu konferenciju iz oblasti turizma prilično je težak i odgovoran zadatak, posebno ukoliko nameravate da privučete učesnike u zemlju u koju stranci nemaju previše poverenja. Međutim, kada dođe trenutak da ukazano poverenje opravdate, možete smatrati da je najveći deo posla već iza vas.

Kako su trendovi u organizovanju akademskih događaja u svetu uveliko počeli da se menjaju, ovom prilikom vam predstavljamo primer dobre prakse i uspešnog projekta čijoj realizaciji smo imali sreću i čast da prisustvujemo. On će, nadamo se, izazvati lavinu pozitivnih promena i u našoj zemlji i pokrenuti postepeno prevazilaženje krutih, formalnih okvira, podstičući slobodnu i kreativnu komunikaciju među učesnicima akademskih skupova.Organizacija naučne konferencije Turizam i razvoj, koja je 6. i 7. novembra održana u prostorijama Fakulteta za sport i turizam iz Novog Sada, podrazumevala je gotovo godinu dana aktivnog rada i osmišljavanja načina kako „tržištu“ naučnih skupova, kojih je iz godine u godinu sve više, ponuditi nešto inovativno i drugačije od tradicionalnog, a pritom zadržati očekivani akademski nivo.

Specifičnost ovog događaja, koji je okupio šezdeset i pet istraživača iz oblasti turizma i razvoja iz devet zemalja, ogleda se prvenstveno u savremenom pristupu i konceptu koji uobičajena eks katedra izlaganja radova zamenjuje interaktivnim radionicama. Teme pristiglih radova bile su skladu sa generalnim temama Konferencije: Turizam je kretanje, Turizam je razmena kultura i Razvoj turizma nosi rizike.

U okviru paralelnih sesija sa prezentacijama istraživanja učesnika, priliku da kolegama predstave svoje metode i dobijene rezultate imalo je najviše pet istraživača. Nakon prezentacija usledilo je vreme posvećeno aktivnoj diskusiji, razmeni mišljenja, iskustava, saveta i povezivanja u cilju osmišljavanja budućih, zajedničkih projekata i aktivnosti.

Koncept konferencije sa većim brojem sesija manjeg obima podrazumevao je ključnu ulogu moderatora, koji je inspirisao diskusiju, kako među prezenterima, tako i sa publikom. Kako zbog istovremenog održavanja sesija učesnici nisu bili u mogućnosti da prisustvuju svim prezentacijama, tokom ceremonije zatvaranja skupu se se obratili svi moderatori, i u kratkim crtama preneli teme prezentovanih radova, ključne rezultate i poruke učesnika, teme diskusija i zaključke koji su na sesijama doneseni.

S obzirom na to da je celodnevni konferencijski program zahtevao aktivnu koncentraciju učesnika, u pauzama između sesija organizovan je brain break predah. To je značilo da svi prisutni zaigraju uz muziku koja pokreće kukove i podiže raspoloženje, ali i da ponove nekoliko zadatih fizičkih vežbi, nakon kojih su se osećali odmorno i sveže. Akademsko druženje nastavljeno je i drugog konferencijskog dana, koji je započeo intrigantnom panel diskusijom na temu razmene iskustava u primeni različitih naučno-istraživačkih metoda u turizmu, sa osvrtom na sociološki, metodološki i kvantitavni pristup.

Konferencija Turizam i razvoj uspešno je završena tematskim izletima na području Sremskih Karlovaca. Učesnicima je ponuđeno da odaberu jedan od dva načina za obilazak ovog romantičnog gradića, odnosno da donesu tešku odluku hoće li se okušati u pravljenju kuglofa i malom vinskom maratonu, ili će se na biciklima uputiti ka Stražilovu i učestvovati u kreativnoj eko-radionici, koja će se završiti noćnom šetnjom kroz nacionalni park.

Kako bi, ove godine započeta, ideja okupljanja oko teme turizam i razvoj nastavila uspešno da živi, planirano je da se ona svake godine „seli“ u gradove triju institucija organizatora, Novi Sad, Brežice i Zagreb. Naredne godine, organizator i domaćin konferencije biće Fakultet za turizam u Brežicama, Univerziteta u Mariboru, dok će 2016. godine učesnici biti dočekani u Zagrebu, u prostorijama Univerziteta Libertas.

Vidimo se 2015. godine u Brežicama!