Kada se pripremamo za putovanja, često zaboravljamo da se raspitamo o nekim važnim stvarima vezanim za običaje zemlje koju posećujemo. Jedna od njih je svakako lokalna kultura ostavljanja napojnica.

Kako bismo izbegli neprijatne situacije, bilo bi dobro da znamo neka osnovna pravila, ali i da imamo na umu da je u nekim kulturama nagrađivanje ljubaznosti obavezno, i da ne zavisi od zadovoljstva pruženom uslugom.

U Argentini, na primer, napojnice su protivzakonite, ali su konobari u većim turističkim centrima već navikli da ih stranci ponekad počaste za uloženi trud, tako da se morate potruditi da budete vrlo diskretni ukoliko se odlučite za ovaj korak.

U Sjedinjenim Državama, napojnice su često jedini izvor prihoda u uslužnim delatnostima, dok u Rumuniji mogu biti odbijene, a u Japanu se čak smatraju uvredom!

U Australiji, Brazilu, Čileu, Irskoj, Holandiji, Rusiji, Južnoj Africi i Turskoj, bakšiš se smatra zasluženom nagradom i poželjan je. Na Fidžiju, u Maleziji i Južnoj Koreji, nagrada se ne očekuje. U Velikoj Britaniji, u restoranima napojnice nisu obavezne, što ipak, nije slučaj sa pabovima i barovima!

Najbolji savet bi bio da obavezno proverite na računu da li je usluga uračunata u cenu ili nije, pa ukoliko smatrate zasluženim, ostavite malo sitnine viška.

Osim u restoranima i kafićima, najpojnice u nekim delovima sveta moraćete ostavljati i tamo gde ste najmanje očekivali (hotel, taksi..). Čak i u zemljama gde ova kultura ne postoji, stranci su malo razmazili domaćine i vremenom povećali njihova očekivanja i apetite.

Izvor: travelandtourworld.com