Ova titula predstavlja nagradu za politiku održivog razvoja opštine, koja je ustvari bila prva opština francuskih Alpa koja je sprovela Teritorijani klimatsko-energetski plan.cham

Već 1997. godine, međunarodni žiri uvrstio je “Alpski grad godine” u gradove koji se zalažu za politiku održivog razvoja prema Alpskoj konvenciji. Osnovni cilj Alpske konvencije je da pomiri održivi razvoj regija s merama koje doprinose zaštiti alpskog prostora. Tokom godine u kojoj nosi titulu Grada Alpa, “prestonica alpinizma” smeštena u podnožju krova Alpa usmeriće svoje aktivnosti na klimatske probleme i kulturu.

A šta je to novo  na planinskom vrhu!

Dva nova lifta za “Le Pas dans le Vide®” (Korak u ponor)
Žičara “L’Aiguille du Midi”, stavljena u pogon pre skoro 60 godina, 1955. godine, dugo je bila najviša u Evropi. Pošto omogućava pristup visokim planinama za manje od 30 minuta, ona svake godine primi na hiljade posetilaca koji žele da uživaju u veličanstvenoj panorami Mon Blana i okolnih Alpa. Za planinare ona je polazna tačka mnogobrojnih ruta.

chamonix

Atrakcija “Le Pas dans le Vide®” otvorena u decembru 2013. godine, obeležila je novu stranicu u istoriji ovog lokaliteta. Ova neobična i vrtoglava atrakcija pravo je arhitektonsko i tehničko dostignuće: stakleno kućište dugo 2,50 metra okačeno je iznad 1000 m visokog ponora. Podstaknuta ovim uspehom, a kako bi olakšala pristup terasi na vrhu koja vodi prema “Le Pas dans le Vide®”, Kompanija Mon Blan odlučila je da zameni inicijalni lift na središnjem vrhu sa dva zasebna lifta. Svaki od njih može da primi  8 osoba, umesto ranijeg lifta koji je mogao da primi 16 osoba, što omogućava regulisanje protoka posetilaca. Za realizaciju ovog dupleksa koji bi trebalo da bude završen krajem aprila 2015. godine, preduzeće Schindler moraće da ukloni 70 cm sloja stene, odnosno 200 m³ stena, tehnikom mikrominiranja.

Vaš kontakt za sve informacije i upite ako putujete za Šamoni:

OFFICE DE TOURISME DE LA VALLEE DE CHAMONIX-MONT-BLANC
Chloé ANCRENAZ – Promotion
85 place du Triangle de l’Amitié
74400 Chamonix-Mont-Blanc – France
Tel. +33 4 50 53 23 33
Fax. +33 4 50 53 87 42
Email: [email protected]
www.chamonix.com