Nova godina je jedan od najstarijih „živih” praznika. Prvi put je obeležena u drevnom Vavilonu, pre oko 4.000 godina, i od tada su se običaji menjali i širom sveta slavi se na drugačije načine. Sujeverje vezano za novogodišnja predskazanja je najšire rasprostranjeno, pa se i danas prepoznaje u različitim oblicima i tumačenjima.

Bližimo se još jednom veselom kraju i još veselijem početku, verujući da će nam se ovog puta zaista posrećiti. No, naivno verovanje u bolje sutra oduvek je bilo svojstveno ljudskoj prirodi. Uvek smo se radovali novim šansama i u sopstvenoj nemoći da utičemo na sudbinu, pribegavali sujeverju, u nadi da će to pomoći boljem ishodu, zdravlju, sreći, ljubavi, novcu i svemu što bi nam život učinilo lakšim i lepšim.

Iako se običaji vezani za proslavu Nove godine, verovatno najveselijeg praznika na planeti, od naroda do naroda razlikuju, ono što je svima zajedničko je da se duboko u njihovim korenima zapravo nalaze primitivna shvatanja neukog čoveka, uplašenog pred neizvesnošću sutrašnjice.

Neki od novogodišnjih simbola provlače se kroz tradicije mnogih naroda, od kontinenta do kontineta, a simbolika se najčešće vezuje za broj 12, vatru, okrugle predmete, slatku hranu, buku i crvenu boju.

Jedan od najrasprostranjenijih običaja u većini svetskih kultura je teranje zlih duhova pravljenjem buke. Nekada korišćena kao oružje protiv demona i zlih sila, buka se danas smatra izrazom veselja i uzbuđenja. U Italiji buku prave crkvena zvona, u Japanu glasan smeh, u Severnoj Americi sirene, u Švajcarskoj bubnjevi, a na Filipinima topovi od bambusa koji „ispucavaju“ staru godinu.  Petarde i vatrometi danas su najpopularniji “isterivači zla”, a ispaljeni čep boce šampanjca smatra se apsolutnim sinoninom za kulminaciju novogodišnjeg, pa i svakog drugog, slavlja.

Vatromet

Vatra se smatra simbolom očišćenja od svega što želimo da zaboravimo i ostavimo iza sebe, pa je u mnogim delovima sveta uobičajeno paljenje lomača i vitlanje vatrenih kugli kroz mrak u hladnoj zimskoj noći. Svećice na vašoj jelki upravo su znak da želite nešto loše da ostavite iza sebe i krenete u novi početak „očišćeni“.

Paganski koreni prazničnih običaja danas su zaboravljeni, iako te običaje, u manje ili vise izmenjenoj formi, redovno praktikujemo i u iću i u piću.

Jela okruglog oblika, kao što su krofne, simbolišu zatvoren krug i veruje se da njihovo konzumiranje donosi sreću. Holanđani pred Novu godinu tradicionalno peku okrugle uštipke, Irci jedu okrugle pogačice, Španci u ponoć tradicionalno jedu grožđe, i to 12 zrna, po jedno na svaki otkucaj crkvenog sata i sreću za svaki mesec u dolazećoj godini, dok Švajcarci bacaju kugle šlaga, simbolišući bogatu dolazeću godinu. U Srednjoj i Južnoj Americi se takođe jede okruglo voće, i to po 12 plodova grejpa u prvom minutu Nove godine.

Tradicionalni novogodišnji pokloni takođe su bili okruglog oblika. Rimljani su poklanjali orahe i novčiće, Persijansci jaja-simbol plodnosti, Egipćani okrugle zemljane posudice, dok mi danas jelku ukrašavamo šarenim kuglama. I dan danas se u većem delu sveta na sto stavljaju okrugla zrna žitarica i okruglo voće. Na stolovima se obavezno nalaze i tradicionalna novogodišnja pića, većinom sladunjavog ukusa, koja simbolizuju “sladak život” u dolazećoj godini.

Takođe, veruje se da će osoba koja nam prva zakorači preko kućnog praga nakon ponoći odrediti kakva nas godina čeka. Britanci znakom sreće smatraju muškarca, visokog i tamnoputog, posebno ako ne dolazi praznih ruku. Ženska noga na kućnom pragu, kažu, donosi nesreću, posebno ako je plave ili riđe kose. Veruje se i da za Novu godinu treba poljubiti osobu koju želite da ljubite cele godine. Ako želite izobilje, ne dočekujte ponoć praznih džepova i obavezno vratite sve dugove, kao i alat pozajmljen od komšija.

Ukoliko želite da u godini koja dolazi mnogo putujete, okušajte sreću na kolumbijski način. Ovaj sujeverni narod toliko voli putovanja, da u novogodišnjoj noći trči po gradu noseći kofere i uzvikujući imena zemalja ili gradova koje se nadaju da će posetiti dogodine.

Bookiraj.com vam želi ispunjenje svih snova koje sanjate, a posebno ovog poslednjeg – da putujete kao nikad pre!