Šibice, taj neizostavni deo naše svakodnevice, upakovane u kutijice različitih veličina i oblika, oduvek su privlačile kolekcionare. Sakupljao ih je knez Pavle, koji je u njih uložio svoju dvanaestogodišnju ušteđevinu. Sakupljala ih je i gospođa Jasna Novak.

Pisma puna nalepnica za šibice novih serija iz Francuske, Belgije, Švedske, Španije, Jasna je dobijala čim izađu sa fabričke trake. Putujući, razmenjivala je raritete sa pasioniranim filumenistima sveta. Različite po formi, veličini, dizajnu pa čak i materijalima, šibice su punile kutije, kofere, čitave police. Danas, pred nama stoji ovo „zapaljivo blago“; tu su cilindrična, zlatasta italijanska pakovanja ukrašena reprodukcijama slika umetnika svetskog renomea, remekdela japanske strpljivosti izrađena na peliru i svili, francuske šibice sa pikantnim motivima i predstavama.

ulaznica

Prilikom vaše sledeće posete Sremskim Karlovcima preporučujemo da odvojite malo vremena za posetu prvom Muzeju šibica u Srbiji, a drugom u svetu. U njemu se možete upoznati sa kolekcijom koju je oformila Jasna Novak (Zagreb, 1. jun 1925 – Beograd, 10. maj 2002.), a koju poslednjih 15 godina nastavlja da nadograđuje slikarka Jovana Popović Benišek.

Kolekcija sadrži preko 25 000 eksponata koji potiču iz raznih zemalja i kontinenata. Bogata kolekcija, uz informacije o istorijatu šibica, omogućava uvid u promene koje su se desile u istoriji dizajna proteklih 170 godina i predstavlja svojevrsnu hroniku društvenih promena.

deca

U muzeju se jednom nedeljno održavaju likovne radionice za decu uzrasta od 4 do 18 godina

Radionice su namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta i realizuju se u dogovoru sa likovnim pedagozima. Nakon  upoznavanja sa kolekcijom, pred decu se stavlja mogućnost da sami kreiraju nalepnicu za šibicu ili skulpturu od kutijica i palidrvaca. Akcenat se stavlja na određenu temu  ili likovnu tehniku. Kao rezultat susreta sa mnogobrojnim motivima iz kolekcije, deca dobijaju jedan sasvim novi odnos prema likovnosti, a kako i sami postaju kreatori, iz Muzeja izlaze dvostruko obogaćeni.

dečije sibice

Većina dece su i sami kolekcionari – mali sakupljači dragocenih sitnica, odrastaju ohrabreni svojim ličnim blagom i na taj način formiraju sopstveni ukus i osećaj za prave vrednosti.

Više informacija o muzeju možete pronaći na muzejsibica.com

Otkrijte jedan minuli svet. Možda i vi postanete kolekcionari!

Radno vreme muzeja: 

Ponedeljak – nedelja
09.00 – 18.00 sati

 Cene ulaznica:

– 50 dinara – povlašćena ulaznica (deca, studenti i penzioneri)
– 100 dinara – pojedinačna ulaznica
– 200 dinara – porodična ulaznica
– 50 dinara – grupna ulaznica