Važnu ulogu u formiranju utiska o destinaciji ima interakcija sa prostorom tokom putovanja. Turisti se neretko nalaze u nepoznatoj sredini, naročito kada su u pitanju otvoreni prostori i daleke destinacije na kojima ranije nisu boravili.

Informacije koje su se do pojave mobilnih telefona prikupljale proučavanjem štampanih mapa i priručnika brzo su zastarevale, a nošenje istih predstavljalo je dodatno opterećenje za prtljag. Turizam se poslednjih godina u velikoj meri oslanja na mobilne aplikacije koje pružaju interantivnu komunikaciju, mogu se svakodnevno ažurirati, ali i iz razloga što se njihovim korišćenjem mogu zaobići turističke agencije i ostali posrednici, pa se turisti mogu direktno povezati sa pružaocima usluga.

Svima onima koji žele bolje da upoznaju mesta koja posećuju tokom svojih putovanja, mobilne aplikacije pružaju širok spektar softvera, različitih po funkcijama, dizajnu ili sadržaju. U zavisnosti od tipa destinacije, ali i potreba i želja posetilaca, na raspolaganju su elektronski turistički vodiči, zabavne igrice, rezervacioni i navigacioni sistemi.

Aplikacije mogu poslužiti kao idealna dopuna postojećoj turističkoj ponudi i u zaštićenim delovima prirode. One su se pokazale kao idealan način za lako snalaženje u prostoru, zabavu, ali i edukaciju. Istraživanje koje je 2013. godine vršeno sa posetiocima nacionalnih parkova u Kanadi, pokazalo je da, za razliku od starijih osoba koje preferiraju štampane mape i brošure, mlađim posetiocima aplikacije na mobilnim telefonima ulivaju sigurnost prilikom šetnje kroz nepristupačne i nepoznate predele kanadske divljine. Oni su, takođe, istakli da se uz pomoć njih lako i brzo mogu dobiti informacije o biljkama, životinjama i geološkim atrakcijama koje se mogu videti na licu mesta, ali i da posebno korisnim smatraju savete o bezbednosnim procedurama i pravilima ponašanja u slučaju povrede, vremenske nepogode ili susreta sa određenom divljom životinjom.

Location Based Games (LBG) su aplikacije koje kreiraju zabavnu interaktivnu igru koja se sastoji od davanja odgovaranja na postavljena pitanja, gde se za svaki tačan odgovor dobijaju instrukcije za dalje kretanje po tajnom itinereru. LBG aplikacije se mogu koristiti i van dometa interneta, a igre animiraju posetioce na prikupljanje informacija, sticanje znanja o destinaciji i snalaženje u prostoru. Interesantne su svim generacijama, a najbolji rezultati se postižu upravo u grupama koje se sastoje od članova različitog uzrasta, gde stariji prenose svoja praktična znanja na mlađe i istovremeno od njih uče veštine komuniciranja putem savremenih uređaja.

Geocaching je elektronski oblik popularne igre „Potraga za blagom“, prilagođen urbanim i ruralnim prostorima (www.geocaching.com). Pilot istraživanje koje je 2012. godine izvršeno u Portugalskom nacionalnom parku Arabida (Arrabida), potvrdilo je očekivanja da će implementacija ove igre poboljšati i obogatiti ustaljene turističke rute, ali i zainteresovati turiste i lokalno stanovništvo za sticanje znanja iz oblasti geologije, flore, faune i ekologije.

geocache011

Waymarking u osnovi funkcioniše po principu objavljivanja fotografija napravljenih na licu mesta mobilnim telefonom. Postavljanjem foto-sadržaja na veb stranicu (www.waymarking.com), turisti kreiraju i označavaju sopstvene rute koje budući posetioci mogu koristiti ili modifikovati u skladu sa svojim željama, raspoloživim vremenom i interesovanjima. Broj fotografija koje se mogu objaviti i dužina ruta su neograničeni, što je velika prednost u odnosu na druge aplikacije slične namene.

Star Tracker  posmatranje zvezda može učiniti još zanimljivijim, jer daje informacije o njihom rasporedu, nazivima i sazvežđima kojima pripadaju.

Apps-Educativas-Star-Tracker-image

EcoVirtour je mobilna aplikacija koja ima za cilj da domaćim i stranim posetiocima predstavi prirodne vrednosti Srbije (nacionalne parkove i rezervate prirode). Ova aplikacija pruža mnoštvo informacija o lokalitetima, počev od onih najopštijih (status zaštite, zoniranje), preko prirode, kulture, aktivnosti, informacija o lokalnom stanovništvu, pa sve do smeštaja i transporta. Ona, takođe, pruža mogućnost lociranja korisnika putem GPS-a i opisuje način na koji sa svoje trenutne lokacije, posetioci mogu stići do željenog odredišta. Preuzimanje se vrši besplatno sa internet prezentacije (www.serbiaecotour.rs), skeniranjem QR koda.

ecovirtour

Mobilno učenje (mobile learning) se više puta pokazalo perspektivnim u oblasti edukacije o zaštiti prirodne sredine, a da li bi postojanjem mobilne aplikacije posetioci bili motivisaniji da dolaze na neku destinaciju, za sada je teško odgovoriti, jer je za tako nešto neophodna njena kontinuirana upotreba i praćenje rezultata tokom dužeg vremenskog perioda. Ipak, rezultati do sada sprovedenih istraživanja i iskustva brojnih turističkih destinacija u svetu pokazuju da ovaj inovativni način informisanja posetilaca prezentuje posećeno područje i njegove vrednosti iz jednog drugačijeg ugla, uz kvalitetnu edukaciju svih onih koji aplikaciju koriste.