Nemački parlament usvojio je krajem marta zakon kojim se od 1. januara 2016. uvodi putarina za sva strana putnička vozila i motocikle koji koriste autoputeve u toj zemlji. U zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da se voze kroz Nemački, vozači će biti u obavezi da nabave desetodnevnu, dvomesečnu ili godišnju vinjetu.

Krajem 2015. godine biće stavljena tačka na besplatnu vožnju po nemačkim autoputevima. U suštini, ova odluka nemačkog parlamenta pogodiće samo strance, s obzirom da su nemački državljani i do sada plaćali putarinu kroz porez na vozila.

Pre donošenja zakona, iz Evropske unije su upozoravali da bi odluka da samo strani vozači moraju da plaćaju putarinu predstavljala vid diskriminacije. Zato će i domaći vozači morati da imaju vinjete, a visina poreza koji plaćaju biće umanjena za vrednost vinjete.

Što se stranaca tiče, oni će moći da biraju između vinjeta koje važe 10 dana, 2 meseca ili jednu kalendarski godinu. Cena će zavisiti i od starosti automobila, kubikaže motora vozila i emisije štetnih gasova.

Tako će strani vozači putničkih automobila i motocikala od 1. januara 2016. za desetodnevnu vinjetu morati da izdvoje 5, 10 ili 15 evra, u zavisnosti od toga koliko njihovo vozilo zagađuje životnu sredinu.

Po istom principu, dvomesečna putarina koštaće između 16, 22 ili 30 evra.

Oni koji procene da će u dužem vremenskom periodu i češće koristiti nemačke autoputeve tokom jedne kalendarske godine, mogu da se odluče za godišnju vinjetu koja će u proseku koštati oko 88 evra a cena najskuplje vinjete neće prelaziti 130 evra.

Izvor: atlas-servis.com