Sigurna sam da većina vas još nije čula za ovu plažu. I mi smo je otkrili sasvim slučajno – na putu do Tasosa, neplanirano, po preporuci prijatelja i iz radoznalosti.

Amalofi (Ammolofoi) se nalazi na oko 17 km od Kavale, otprilike sat ipo vožnje autoputem od Soluna. Prolazili smo tuda i odlučili da je potražimo. Jedan pogled je bio dovoljan da odlučimo da ćemo tu ipak provesti nekoliko dana. Tri kilometra sitnog belog peska. Okolo maslinjaci. Voda bistra, prozirna, što plava zastavica zvanično i garantuje.

amalofi1

Amalofi na grčkom znači „peščane dine“. I ona jeste zaista takva – peščani bregovi, jednim delom uređeni, sa suncobranima i leželjkama, drugim delom pusti i divlji, možda još i lepši od onih prvih. Amalofi je popularna kod lokalaca, verovatno zato što stranci još ne znaju za nju. Gužva se stvara samo vikendom kada dolaze meštani iz Kavale, a ostalim danima nudi uživanje u miru i potpunoj izolovanosti. Ako vremenske prilike dozvole, pogled seže čak do ostrva Tasos i  Atosa, trećeg prstena Halkidikija.

Najbliže mesto ovoj plaži je Nea Peramos. Mesto je malo, ni po čemu različito od ostalih mesta u severnom delu Grčke. Malo šetalište sa nizom taverni, igralište za decu i nekoliko marketa. Smeštaja ima dovoljno, cene se kreću od 30 do 50 eura za dvokrevetni apartman. Put do plaže dug je svega 3 km, a put vodi kroz vinograde i maslinjake, tako da je zanimljivo tuda proći kolima. Suncobrani i leželjke se ne naplaćuju ukoliko poručite piće, a na prvi deo plaže možete postaviti svoje ležaljke.

amalofi2

Ukoliko vam dosadi mir koji nude Amalofi i Nea Peramos i uželite se ljudi, restorana, šopinga i noćnih klubova, Kavala je na samo pola sata vožnje. Odatle polazi i trajekt za Tasos, ukoliko želite da nastavite dalje …

Danijela Čolić Autor: Danijela Čolić
Filolog germanista, obožava dobru knjigu, kafu i marcipan, kao i život van grada u prirodi. Bavi se pisanjem, prevođenjem i podučavanjem.