Korejski spa centri nisu nalik drugim spa i velnes centrima u svetu. U Južnoj Koreji, spa koncept predstavljaju tradicionalna kupatila i saune, u kombinaciji sa modernim velnes uslugama.

Pored terapeutskih vrednosti, korejski spa i velnes centi, koji se nazivaju Jimjilbang (đimđilbang), odlikuju se tretmanima koji su već vekovima ustaljeni u svetu, ali i onim koji su karakterističini isključivo za područje Južne Koreje. To su, pre svega, tradicionalni piling tela, masaže i nekoliko vrsta korejskih sauna sa neverovatno visokom temperaturom, potom, ledene sobe i sobe sa lekovitim biljem. Pored toga što relaksira, Jimjilbang zauzima veoma važno mesto u korejkoj kulturi. U davna vremena bio je običaj da se čitava porodica okupi na jednom ovakvom mestu, ne bi li se odmorili i „napunili baterije“.

U Jimjilbang-u važe posebna pravila koja se strogo poštuju. Poštuje se, prvenstveno, redosled kojim se posećuju određene prostorije, kao i to da je u nekim prostorijama zabranjeno boraviti obučen, pa čak i u kupaćem kostimu, dok je u druge zabranjeno ulaziti bez odeće. Takođe, neke prostotije su namenjene samo osobama istog pola (saune, bazeni…). U zajedničkim prostorijama, moguće je gledati TV, slušati muziku, poslužiti se hranom i pićem, ili jedostavno družiti se, odmarati ili spavati. Gotovo svi spa centri u Južnoj Koreji nude i uslugu noćenja, što upotpunjuje kompletan doživljaj.

Tekst: Jovana Matijević

https://www.youtube.com/watch?v=rL7sSSKVuYQ