Sunce je prijatno grejalo dok su nas ljubazni i predusretljivi bački domaćini upoznavali sa svim onim što čini, ili može činiti, turističku ponudu ovog regiona.

U selu Bački Monoštor, turizam je prepoznat kao idealna dopunska, a nekima čak i osnovna aktivnost  stanovništva. Neverovatna energija, predanost i iskren osmeh sa kojim se dočekuju gosti, ulili su nam poverenje da će upravo ova mala destinacija biti dobar nosilac razvoja i prosperiteta, na koji, nadamo se, nećemo još dugo čekati.

monostor

Domaćica etno kuće Mali Bodrog, koja nas je na trošnoj kapiji dočekala u narodnoj nošnji i sa osmehom na koji morate uzvratiti istom merom, domaćin koji nam je pripremio riblji paprikaš koji su ćutke jeli i oni kojima riba baš nije omiljena namirnica, zanatlija iz čijih vrednih ruku svakog dana „isplovi“ po jedan drveni čamac, vlasnica etno kuće Kuveljić koja od plodova svoje bašte spravlja čarobne napitke za podizanje raspoloženja, pčelarska porodica koja tvrdi da se od zanata može lepo živeti…..svi oni ostaće nam, čini mi se, zauvek prijatelji.

Svetski trend poznat kao Slow ili Spori turizam, u svojoj osnovi ima koncept koji kao da je kreiran po modelu jednog ovakvog, mirnog ravničarskog sela. Tu jednostavnu filozofiju čini spora hrana koja se priprema satima, a ukus pamti godinama, spora šetnja, veslanje po mirnoj vodi, jahanje, vožnja biciklom ili samo ležanje na pokošenoj travi. Baš onako kako vam, u tom trenutku, odgovara.

kuveljic

Monoštor ćemo pamtiti i po likerima od višnje, Medljanoj rakiji i slatkom Orahovcu koji su na suncu dremali mesecima, štrudli u kojoj se polako i svim čulima uživa, najfinijem livadskom medu što sporo klizi niz kašiku.  Sve su to idealni  resursi za razvoj trenutno najatraktivnijih vidova turizma u svetu. Nama su nadomak ruke i možemo odmah početi da ih koristimo.

Da li će, uprkos zakonskoj regulativi koja umesto da podstiče, usporava ili čak onemogućava rad ovdašnjim marljivim seljacima, turizam biti prepoznat kao aktivnost u koju treba ulagati, ostaje da vidimo u narednim godinama. No, ono što svako od nas već sada može uraditi je da koristi svaku priliku za uživanje u uspavanim predelima i svemu onome što čuči u srcu Vojvodine kao ljubomorno čuvana tajna.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene