Prema rečima mnogih, posetiti Minhen u letnjim mesecima znači uživati u prijatnoj klimi i opuštenom karakteru grada. Međutim, ovo je leto, na iznenađenje svih, donelo i jednu vrelu nedelju kada su dnevne temperature dostizale skoro 40 C a noćne nisu padale ispod 3o C. To nije umanjilo lepotu glavnog bavarskog grada, niti nas sprečilo da ga još bolje upoznamo. Sve što je trebalo uraditi jeste sa sobom poneti flašicu vode, eventualno obući kupaći kostim i uhvatiti se u koštac sa vrelim junskim danom.

Usijani centar grada nije baš najbolja opcija za dnevnu šetnju, ali, ako ste se već nekako zatekli na Marienplacu, preporuka je da se odvažite i pređete 306 stepenika ka vrhu kule crkve Svetog Petra i udahnete panoramski pogled na grad sa najstarije crkve u Minhenu. Biće ovo pravi poduhvat, penjati se uskim stepeništem udišući mlaki, ustajali vazduh, ali kada savladate poslednji stepenik, osvežavajuće strujanje vazduha i pogled na grad učiniće da zaboravite da ste ljuti na sebe jer ste se na ovako nešto uopšte i naterali. Ovaj pogled zaista vredi mnogo, mnogo više od ta simbolična 2 € koliko ste platili ulaznicu još pre prvog stepenika.
Minhen

Na putu ka Hofburgu ćete možda poželeti da odmorite umorne noge od iscrpljujućeg penjanja i silaženja sa kule. Na Odeonsplacu se možete udobno smestiti u lejzi beg ili hamok i, ukoliko znate nemački jezik, pozajmiti neku knjižicu iz biblioteke i malo je prelistati, ili pak njome pokriti lice krijući se od sunca. A onda, kada shvatite da od vreline spasa nema, krenuti dalje, put debelog hlada.

Odeonsplatz

Kako biti u Minhenu a ne probati tipični bavarski obrok? U Englišer gartenu, najvećem gradskom parku na svetu (čak je veći i od njujorškog Central Parka), priuštite sebi malo grilovanog povrća, kobasicu (Brat wurst) i obavezno Prezel. Ceo ugođaj biće još lepši kada sa Kineske kule zasvira tradicionalna živa muzika, da vas još jednom podseti da ste u srcu Bavarske, dok vi nakon laganog obroka iz oznojane krigle ispijate hladno pivo.

Prezel

Odvojte vreme za lenju šetnju kroz ovaj park. To je mesto na kom lokalci traže spas od vrelih dana, i gde izistinski znaju da uživaju! Kroz park protiče Izar, četvrta najveća reka u Nemačkoj, a uz njenu obalu, stotine ljudi se sunča ili rashlađuje u plitkoj vodi. Ako malo protrljate oči, shvatićete i da su neki od njih slobodnijeg duha te se sunčaju ili kupaju potpuno nagi! Ovo, očigledno, nikom ne smeta, pa ne treba ni vama. Pretvarajte se da ništa niste videli, i oduševite se sladoledžiji na triciklu koji upravo prolazi pored vas!

Kako je Izar alpska reka, to je čini i veoma brzom što lokalci vrlo vešto koriste, kako za plivanje tako i za spuštanje na dušeku. Na reci ima nekoliko vodopada, pa možete dobiti i potpuno besplatnu hidro masažu. Ona prija uvek, a pogotovo u ovakvom ambijentu i posle kilometara i kilometara šetnje pod suncem.

Englischergarten

Iako je udaljen stotinama kilometara od najbližeg okeana, Minhen je rodno mesto i, još od 70-ih godina, prestonica rečnog surfinga. Sa obale rečice Ajzbah slobodno možete posmatrati predstavu koju za vas surferi svakodnevno pripremaju. Ova se reka takođe nalazi u parku i čini jedan rukavac Izara. Ni tokom letnjih meseci ne prelazi 15C, što ne sprečava stotine dnevnih surfera da ipak ovde dođu po svoju dnevnu dozu adrenalina.

Riversurf

Posle ovakvog sadržajnog dana, sigurno ćete želeti da se malo opustite. Možda će vam se učiniti prihvatljivim predlog da se odšetate (ili odvezete) do Nimfenburga, dvorca nalik bečkom Šenbrunu, i prođete do vrtova u njegovoj pozadini. Tamo će vas sačekati gondolijer i na zalazećem suncu vas u tišini voziti pravo ka bogovima i njihovim muzama…

Nimfenburg

Jelena Farkić Autor: Jelena Farkić
Trenutno je sa svih strana okružena prirodom, čita o doživljajima, istražuje, pešači, zapisuje i mašta.