Ako su ključne reči za pretragu potencijalne destinacije za vaše letovanje: Grčka, peščana plaža, toplo more, mali broj turista i mirno mesto, dobićete nekoliko odgovora koji će vas sasvim zadovoljiti. Jedan od predloga koji vam se stavlja na raspolaganje je onaj deo obale kontinentalne Grčke, severno od Tasosa, koji krije, pored ostalih, i dugu, peščanu plažu Amolofi i veoma toplo i plitko more. 

Ukoliko se odlučite da letujete u zalivu Kavale, smeštaj možete vrlo lako pronaći, budući da ovo mesto i nije toliko popularno među turistima. Naš izbor je, kao i u većini slučajeva, Airbnb (na koji možete ostvariti popust), koji vam daje svu slobodu koju imate i u sopstvenom domu, ponekada čak i više od toga. Mi smo ovog puta od vlasnika smeštaja dobili i lubenicu, kuglof i frape kao znak dobrodošlice, tokom našeg boravka mnoštvo korisnih informacija, a posle nekoliko dana i tipičnu grčku večeru na balkonu, koju su posebno spremili za nas.

Zaliv čuva nekoliko izistinski lepih plaža – Amolofi, Iraklitsa, Palio, Kalamitsa, Tosca, Keramoti. Sve su one udaljene maksimalno 40-ak minuta vožnje od Kavale. Ako niste motorizovani, bićete sasvim zadovoljni Kalamitsom i gradskom plažom, a svakako se možete i opredeliti za jednodnevni izlet na Tasos, obzirom da trajekti ka ostrvu polaze baš iz ovog mesta. Bilo kako bilo, svaki od izbora koji napravite, doneće vam toplo i mirno more, i još lepši smiraj dana.

KeramotiBeach

Keramoti

keramoti beach

Keramoti (izvor: Google)

Za one koje dok se sunčaju na plaži zagolica pitanje o prošlosti ovog podneblja, grad nudi i jedno važno istorijsko mesto u svojoj okolini, na samo 15-ak kilometara odatle. 356 pne kralj Makedonije Filip II je, prepoznavši strateški značaj ovog mesta, utvrdio ovo maleno naselje kom je pretila najezda Tračana, stavio ga pod svoju zaštitu i nazvao ga Filipi. Danas turisti mogu da posete ovaj arheološki lokalitet, prošetaju forumom, zastanu pred ostacima zidina grada, amfiteatra i bazilika i samo na trenutak pokušaju da shvate da stoje baš na mestu na kom su nekada davno stajali veliki osvajači Filip II i njegov sin Aleksandar Makedonski.

Na kraju šetnje, pre povratka moru, dobra je ideja posetiti muzej koji, pored mnogih drugih artefakata, čuva prvi solarni sat te se okrepiti frapeom u kafiću u dubokom hladu.

Philippi

Filipi

Kavala je izuzetno živopisan grad koji se ne naziva malim Monte Karlom bez razloga. Na ulicama je osetna dinamika svakodnevice lokalnog stanovništva, parkirano je mnogo vozila, a u luci mnogo jahti i čamaca. Konstantno komešanje ljudi i saobraćaja odaje utisak živog mesta, veoma prijatnog i pristupačnog. S vremena na vreme, u gradu se mogu primetiti ruševine Neapolisa, antičkog grada koji će kasnije postati Kavala. Akvadukt, koji je izgradio Sulejman Veličanstveni u 16. veku i Vizantijski dvorac na brdu  koji dominira gradom, neke su od glavnih atrakcija koje posetiocima stoje na raspolaganju. Panagija, kako se naziva stari grad, priča je za sebe. Posebno je zadovoljstvo izgubiti se u uskim, krivudavim uličicama, u potrazi za nečim, ni sami ne znate za čim. Bilo kako bilo, panoramski pogled na zaliv sa osmatračnice na najvišoj tački grada je nešto čime bi trebalo završiti obilazak Starog grada. Možda je to ono nešto što ste maločas tražili.

Kavala je danju lepa, a noću čarobna. Posebno ako se smestite u jedan od kafića sa pogledom u Starom gradu, naručite koktel i pustite da vas ulične svetiljke i smirenost ovog grada potpuno otmu iz sadašnjosti. Udobno se smestite u stolicu na terasi kafea Briki i dopustite sebi da vas misli odvedu u budućnost…

Briki Kavala

Kafe Briki (izvor: Google)

Jelena Farkić Autor: Jelena Farkić
Trenutno je sa svih strana okružena prirodom, čita o doživljajima, istražuje, pešači, zapisuje i mašta.