Nacionalna avio kompanija Indije, Air India, nakon akcije merenja indeksa telesnih masti (Body Mass Index-BMI) kod svojih zaposlenih, uslovila je čak 130 članica posade da hitno „porade na liniji“, kako bi zadržale svoja radna mesta.

Air IndiaI prošle godine ista kompanija je apelovala na čak 600 od ukupno 3.500 članova posade da u roku od šest meseci dovedu svoju telesnu masu na „normalan“ nivo, sa napomenom da razlog za to nije samo estetika već pitanje zdravlja, efikasnosti u radu i sigurnosti letova.

Prema pravilima kompanije, vrednosti BMI stjuardese bi trebale da iznose između 18 i 22. Stjuardese sa vrednostima BMI između 22 i 27 smatraju se onima sa prekomernom telesnom težinom, dok se gojaznim smatraju one sa vrednostima preko 27. Inače, vrednosti BMI u rasponu od 18,5 do 24,5 ukazuju na normalnu uhranjenost.

Ovo nije prvi put da se u ovoj kompaniji vodi polemika o izgledu zaposlenih dama. Još  2004. godine Air Indija je trpela žestoke kritike povodom objavljivanja pravilnika po kom stjuardese ne smeju imati nikakve ožiljke, akne niti belege na licu i rukama. Špekulisalo se tada da je to verovatno samo način da se legalnim putem iz službe otpuste radnice koje ne zadovoljavju određene standarde u lepoti.

telegraph.co.uk