Iako je svima dobro poznato da su avioni najveći zagađivači okoline u turističkoj industriji, sa Samita o održivom avio prevozu (Global Sustainable Aviation Summit) koji se ove godine održava u Ženevi, stižu ohrabrujuće vesti o  aktivnostima civilnih aerodroma u pravcu suzbijanja emisje štetnih gasova.

airport carbom emissionVeliki broj civilnih aerodroma iz celog sveta je sa ekološkim projektima aktivno započela pre sedam godina, od kada je primećen zaista veliki pomak na polju umanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu. U pitanju je zapravo priključivanje ovih aerodroma globalnom projektu pod nazivom Airport Carbon Accreditation, koji propisuje konkretne smernice za njihovo poslovanje i postavlja određene standarde koji se moraju poštovati kako bi se ostvarilo pravo na sertifikaciju. Naime, nakon analize poslovanja aerodroma koji učestvuju u ovom projektu, stručna komisija utvrđuje stadijum napretka na kom se aerodromi nalaze na putu ka ekološki održivom poslovanju. Ti koraci, odnosno nivoi nazvani su: Mapiranje, Umanjenje, Optimizacija i Neutralizacija.

Inicijativa je podržana od strane najvećih svetskih institucija iz oblasti očuvanja životne sredine, kao što su United Nation Environment Panel (UNEP), International Civil Aviation Organisation (ICAO), Evropska unija i mnoga druga strukovna udruženja iz oblasti turizma i civilnog transporta. Ono što se ističe kao najvažnije je to da se uspešno postiže „halo efekat“ na druge kompanije koje koriste usluge ovih aerodroma, ali i njihove putnike, koji počinju da uvode promene u svoje ponašanje i poslovanje, tako da se rezultati projekta multiplikuju.

Na ovogodišnjem samitu, čak 130 novih aerodroma iz pet zemalja (koji opslužuju ukupno 29% svetskog avio saobraćaja) dobilo je sertifikate koji potvrđuju velike uspehe.

U Evropi su, za sada, sertifikovana 92 aerodroma, a sada su im se priključila i dva nova člana, Bergamo i Ljubljana, koji su sa prvog prešli na nivo broj dva (Umanjenje emisje štetnih gasova).

Više informacija o programima uz pomoć kojih se postižu rezutati u poslednjih šest godina može se pronaći na stranici: www.airportCO2.org.

atn.aero