Meri Grosholc, svima poznatija kao Madam Tiso, je vajarka koja je osnovala prvi muzej voštanih figura u ulici Bejker u Londonu. Kao kućepaziteljka doktora Filipa Kurtiusa, pomagala mu je u izradi voštanih figura za potrebe prikaza anatomije tela. Ovde je izučila zanat, koji će joj kasnije doneti veliku slavu. Godine 1884. muzej seli u sporednu ulicu, u zgradu nekadašnjeg Planetarijuma, gde se i danas nalazi. Kupola koja dominira objektom je nedvosmislen znak raspoznavanja muzeja čak i iz daleka, kao i ogromni redovi posetilaca koji vijugaju niz Merilbon ulicu. U tom redu vreme provede oko dva ipo miliona posetilaca godišnje, a procenjuje se da je, od otvaranja do danas, muzej posetilo oko 250 miliona ljudi.

Madame Tussaud

Sigurno već znate da su sve figure koje se nalaze u muzeju izrađene u prirodnoj veličini i zapanjujuće su realistične. Kada im se malo približite, primetićete suznice u oku, bore, mladeže, ispucale nokte, pa čak i naslage hrane između zuba kod nekih. Sve su one verne voštane replike poznatih ličnosti – glumaca, umetnika, naučnika, sportista, književnika, naučno-fantastičnih likova, članova kraljevskih porodica, političkih lidera, duhovnih vođa i drugih. Da bi se napravila jedna figura, potrebno je šest meseci, stotine prezicnih merenja stvarnih modela i neshvatljivo velika količina voska (oko jedne tone), a procenjena vrednost pojedinačne figure iznosi $45,000 dolara! U muzeju svakako imate priliku da zavirite iza kulisa i upoznate se sa procesom njihovog pravljenja – iznenadićete se da kosa (ili brada) nastaje strpljivim lepljenjem jedne po jedne vlasi, pa i da se figure prave 2% veće od stvarnih veličina modela jer se toliko vosak vremenom skupi.

Ukoliko odlučite da posetite Madam Tiso, najbolje je da unapred rezervišete svoju kartu preko zvanične stranice muzeja, jer ukoliko to uradite na dan posete, cena će biti ista kao i cena walk-in karte (38 za odrasle odnosno 28 funti za decu). Ono što treba da znate jeste da vas ni vaučer sa ovim ‘jeftinijim’ cenama (postoje i oni za brzi prolaz) ne spašava čekanja reda, isprva na ulici, pa u hodnicima zgrade, pa na stepeništu i konačno ispred lifta koji vas vozi do prve prostorije sa fantastičnom glumačkom postavkom.

Dok trošite ceo sat na stajanje u redu, sigurno ćete poželeti da odustanete i zaboravite na posetu i nesnosnu gužvu! Međutim, čak i to čekanje se pretvori u prijatno putovanje Londonom jer je svaki minut koji provedete u muzeju pažljivo kontrolisan. Na velikim ekranima koji su svuda oko vas možete da uživate u snimcima ostalih atrakcija koje se nude u paketu sa posetom muzeju: London Eye, London Dungeon, Sea Life ili Shrek Adventure, ili da uživate u najvećim hitovima pevača čije su voštane figure izložene u muzeju.

Kada vas po izlasku iz lifta zaslepi blicanje desetine fotoaparata (što će vas naterati da ubrzate hod ka prvoj galeriji misleći da je stvarno), odmah ćete se naći u prisustvu glumaca i glumica – od bolivudskih do holivudskih zvezda, preko britanskih veličina, poput Benedikta Kamberbeča (koji je svima poznatiji kao Šerlok Holms ili Alan Tjuring). U ovoj galeriji možete pasti u zagrljaj Džordžu Kluniju, uhvatiti Anđelinu Džoli za ruku i zamoliti je da vas usvoji, pa i iznenaditi se stvarnom visinom Toma Kruza. A sačekaćete sigurno još koji minut u redu kako bi Kim Kardašijan napravila selfi sa vama.

Benedikt Kamberbeč

11215837_1487654488206054_6334734419985161373_n

Galerije su veoma dobro organizovane jer jedna vodi u drugu; glumce smenjuju sportisti i naučnici, naučnike umetnici, umetnike pevači, i tako redom. Ponekada vas u prostoru između prostorija iznenadi i neki filmski režiser; manje (Stiven Spilberg u safari odelu) ili više (Alfred Hičkok u svojoj prepoznatljivoj ‘triler’ pozi).

IMG_1048

IMG_1051

IMG_1063

Nakon svog tog glamura možete (ili ne morate) proći kroz  mračnu Tamnicu u kojoj je verno prikazano 500 godina zločina, od Francuske revolucije preko Viktorijanskog Londona do savremenih serijskih ubica, uz verodostojne zvučne efekte prilikom izvršavanja smrtnih kazni. Kada izađete iz ovog mraka i prostorija zbog kojih vam se strče žmarci niz kičmu, možete polako stati u red kako biste se malim crnim taksijem provozali kroz istoriju Londona (Spirit of London) – od perioda vladavine Tjudora pa sve do  Svinging Londona i 1980-ih godina. U jednom trenutku tokom vožnje će vas snimiti fotoaparat, a sliku i druge suvenire sa vašom slikom možete kupiti na samom izlazu (po ceni od 13 funti pa naviše).

IMG_1069

IMG_1062

Kako industrija doživljaja u postmodernizmu nalaže, bez ‘diznizacije’ se ne može. Sve vreme je vaše kretanje u muzeju kontrolisano, i imate osećaj da ste na pokretnoj traci, sa hordama drugih ljudi. I pored fantastičnih mega-ličnosti izrađenih u vosku, koje su same po sebi tema i cilj posete, vaše vreme u muzeju je obogaćeno i bioskopskom 4D projekcijom kratkog filma Marvel Super Heroja. Sala je smeštena u  planetarijumu, sedišta su blago nagnuta ka nazad, a zbog kupolastog oblika auditorijuma, stičete utisak da ste u epicentru borbe na Trgu Pikadili. Spremite se – u  sedištu ćete biti i poliveni i izbodeni i dobro prodrmani! Drugačije i ne može obzirom da svi Marvel super heroji okupiraju ovu petnaestominutnu projekciju, a Halkovo kretanje vas ne može nikako zadržati u stolici.

I za kraj možete posetiti izložbu likova iz najpoznatije svemirske sapunice – Zvezdanih ratova. Čubaka vas čeka na suvozačkom sedištu svemirske letelice, te možete krenuti na intergalaktičko putovanje; možda se možete na kratko provozati do, na primer Kašika, Čuijeve rodne planete.

R2D2

Jelena Farkić Autor: Jelena Farkić
Trenutno je sa svih strana okružena prirodom, čita o doživljajima, istražuje, pešači, zapisuje i mašta.