Kada je 2012. godine autor ove liste saveta odlučio da malo proputuje svetom, nije ni sanjao da će naredne tri godine (a možda i duže) njegov dom biti tamo gde mu je srce puno, gde se oseća ispunjenim, i naravno, gde pronađe dobar Airbnb smeštaj.

Nakon tri godine intenzivnog nomadskog života, David Lansel ne planira da se skrasi na jednom mestu. Preporučuje nam da putujemo što više, ali i da pritom racionalno trošimo svoj novac i destinacije upoznamo na najbolji mogući način, provodeći više vremena na jednom mestu, družeći se sa ljudima i koristeći privatni smeštaj dostupan na sajtu Airbnb.

Ukoliko sa ovim načinom rezervacije smeštaja još uvek nemate dovoljno iskustva, pročitajte njegovih top 10 “insajderskih” saveta:

  1. Domaćin možda neće prihvatiti vaš zahtev.

Ne očajavajte ako vas domaćin odbije. Naravno, nije prijatno kada vam neko odbije gostoprimstvo ili još gore, ignoriše vaš zahtev. Razlog za odbijanje je možda taj što vaš profil ne govori dovoljno o vama, a domaćin koji ignoriše upite verovatno je još nezainteresovaniji za iskustvo gosta koji boravi kod njega. Složićete se da vam takav ni ne treba. Najbolje je da kontaktirate domaćine na čijim profilima već postoji nekoliko pozitivnih recenzija i preporuka. Ne odustajte.

  1. Nije svaki domaćin idealan za vas.

Ovo važi kod svake vrste rentiranja, ali posebno za Airbnb. Da li se njegovi/njeni i vaši standardi po pitanju čistoće poklapaju ili ne? Da li je to neko sa kim zaista želite da se družite? Da je toj osobi zasta bitno da se vi prijatno osećate ili to radi samo zbog novca? Nemojte žuriti, odvojite vreme i prvo se malo dopisujte.

  1. Uvek prvo sačekajte odgovor domaćina pre unošenja podataka sa kartice!

Mnogi korisnici su po automatizmu unosili svoje podatke sa kartice bez da su sačekali odgovor domaćina na upit za smeštaj. Ukoliko se dogodi da domaćin odbije gostoprimstvo, sredstva mogu ostati blokirana na računu i po nekoliko nedelja i nećete moći njime da raspolažete, niti da ga preusmerite na drugu rezervaciju. Zato obavezno prvo sačekajte odgovor, sve se dogovorite, pa tek onda plaćajte.

  1. Da li je vaš budući domaćin “živa” osoba?

Pitanje ko je zapravo vaš sagovornik u procesu rezervacije je posebno aktuelno za smeštaj u većim gradovima i popularnim turističkim destinacijama. Na takvim mestima vlasnici svoje nekretnine često ustupaju profesionalnim agencijama koje svu komunikaciju, doček i ispraćaj gostiju, pa i čišćenje, organizuju samostalno. Ukoliko zakupljujete objekat u celini, to je za vas, kao gosta, možda i bolja opcija. Osoblje je profesionalno, neće vas zamarati pitanjima i potpitanjima i insistirati na druženju. Međutim, to može imati i svoju negativnu stranu. Kako agencije pune i po desetine stanova i kuća, vi ste za njih samo broj, pa se neretko događa da, u slučaju overbukinga, budete smešteni u objekat koji niste odabrali ili čak budete zamoljeni da na pola boravka promenite smeštaj.

No, profesionalca nije teško prepoznati. Njegov odgovor na vaš upit je neobično brz, jezički pravilan i zvaničan, a isto možete proveriti i po fotografiji. Ona će verovatno biti delo profesionalnog fotografa, “model” je uredno odeven, sa lepom frizurom i veštačkim osmehom. Obavezno obratite pažnju da li se fotografija iste osobe pojavljuje na više profila. To će biti sasvim dovoljno da potvrdi vašu sumnju.

  1. Bezbednost rezervacije je na prvom mestu.

Verovatno se pitate da li je i u kojoj meri ovaj način rezervacije smeštaja bezbedan. Jedan od odgovora na ovo pitanje može biti broj ljudi koji su se odlučili da probaju i koji su ponovili tu odluku. Neki i po više puta. Trenutno ih ukupno ima preko pet miliona. Svaki domaćin, ali i gost moraju imati svoj profil na Airbnb portalu upravo iz razloga bezbednosti. Najvažnije je da obratite pažnju na to kako se domaćin predstavlja, da pročitate kritike koje je dobijao od ranijih gostiju i pogledate njegove ocene. Pored toga, centar za telefonske pozive vam je na usluzi 24/7. Ukoliko ste i dalje nepoverljivi i niste spremni za malu dozu avanture, obezbedite “plan B” u nekom hotelu ili hostelu. Ali, mi vam savetujemo da ipak probijete led.

  1. Vaš boravak će biti ilegalan. Pomirite se s tim.

Kao direktna konkurencija hotelima i ostalim zvaničnim pružaocima usluge smeštaja, Airbnb je sve češće na meti kritika, pa čak i sudskih sporova. Neki gradovi, poput Amsterdama, već su ostvarili pomake u borbi protiv neoporezovanog ugošćavanja turista, o čemu smo već pisali na našem portalu. Šanse da zbog toga doživite veće neprijatnosti su male, ali treba imati na umu da kao stranac u većini zemalja morate prijaviti svoj boravak, što je zapravo obaveza vašeg domaćina. U suprotnom, možete imati posla sa lokalnim vlastima i neprijatnosti pri izlasku iz zemlje (što se posebno odnosi na Hrvatsku).

  1. Smeštaj je mnogo jeftiniji nego u hotelima. Da li je zaista tako?

Iako je u većini slučajeva razlika u ceni poprilično velika, ne znači da to uvek mora biti slučaj. Neki okviran prosek cena za Evropu se kreće oko 20 eur po osobi na dan, što nije mnogo manje od cene kreveta u hotelu niže kategorije. Naravno, sve zavisi od destinacije i datuma. Ukoliko putujete sa prijateljima, svakako je komforniji smeštaj u stanu ili kući, gde ćete imati svoj prostor za druženje i možete uštedeti na hrani kuvajući. No, u svakom slučaju, obratite pažnju na dodatne troškove, tipa čišćenje apartmana, boravišnih i gradskih taksi i slično. Ukoliko u ponudi na sajtu to nije istaknuto, ne ustručavajte se da pitate domaćina, pre nego što izvršite rezervaciju.

  1. Proverite uslove za otkazivanje rezervacije.

Airbnb nudi domaćinima izbor između tri različite politike otkazivanja rezervacije. To su: Fleksibilna, Umerena i Striktna politika. Za svaku od njih važe određena pravila po pitanju roka (broja dana pred dolazak u smeštaj) i procentualnog iznosa koji vam se, u slučaju otkazivanja, vraća.  Sa ovim uslovima se morate upoznati pre potvrđivanja rezervacije.

  1. Nema glupih pitanja!

Kada je u pitanju vaš novac, vreme i planovi za putovanje, smatrajte da ni jedno pitanje upućeno domaćinu ili centru za podršku korisnicima nije glupo i beskorisno. Ukoliko u ponudi nije navedeno na kom spratu se nalazi stan, kakav deo grada je u pitanju, kakvo je grejanje, da li ste u smeštaju sami ili ga delite…na vama je da to i pitate. Pored sadržaja odgovora, vreme koje je domaćinu bilo potrebno da ga pošalje, ljubaznost u komunikaciji i predusretljivost, takođe su odlični pokazatelji da li ste na dobrom putu ili ne.

  1. Ne štedite vreme za pretragu.

Odvojite vreme i pregledajte što više ponuda. Na početku listinga nalaze se objekti koji imaju najviše recenzija i duže vreme se nalaze u ponudi. Međutim, ako odmaknete malo dalje od prve i druge stranice, možete naići na novije objekte sa odličnim cenama. Možda je rizik (zbog manjeg broja komentara) malo veći, ali svakako se isplati, posebno ako sa ovom vrstom smeštaja imate prethodnog  iskustva.

Svaki minut i sat pretraživanja se isplati. Nemojte žuriti i rezervisati prvi smeštaj koji vidite. Odvojite malo vremena i pogledajte sve što je u ponudi (to nećete moći ako putujete npr. u Pariz ili Njujork), ali za svaki manji grad ili destinaciju za sat vremena je moguće pregledati bar 20-ak ponuda.

foxnews.com