Ako još uvek niste imali tu sreću da negde putujete avionom, možda vam se u narednih 20 godina ipak ukaže prilika za to. Statistike svakako govore u vašu korist.

Međunarodno udruženje avio prevoznika IATA, sa sedištem u Ženevi, je u svojoj prognozi broja avio-putnika za narednih 20 godina objavilo podatak da će se prosečan godišnji rast njihovog broja (od 4,1%) nastaviti.

To zapravo znači da će broj od 3,3 milijarde ljudi, koliko ih je poletelo u 2015. godini, u narednih 20 godina udvostručiti. Ukoliko se aktuelni trendovi nastave, 2034. godine će čak 7,3 milijardi ljudi koristiti usluge avio kompanija.

Prema prognozama, najveće tržište avio saobraćaja u budućnosti će biti Kina, potom Sjedinjene države, pa Indija i Velika Britanija, sa Indonezijom na petom mestu. Za njima slede Japan, Brazil, Španija, Nemačka, Francuska i Italija, kao poslednja u prvih 10. Tržište Azije, Pacifika i Bliskog Istoka će u naredne dve decenije porasti za 4,9%, Afrike za 4,7%, Severne Amerike 3,3%, dok će Evropa među svim kontinentima imati najsporiji rast, od samo 2,7%.

Potražnja za avio prevozom u celom svetu raste, ali istovremeno se očekuje i da će se troškovi u avio saobraćaju postepeno smanjivati, i to za 1-1,5% na godišnjem nivou.

iata.org